Да се прогнозират тенденциите в локалното търсене е доста трудна задача. Причината за това е, че локалното търсене не е тенденция, явление или прищявка. Локалното и персонализираното търсене са необходимата еволюция, която трябва да бъде извървяна. Скоро това ще се превърне в начин на мислене за специалистите, които се занимават със SEO оптимизация.

Без съмнение ранното свикване с добрите практики ще ви осигури добро място в локалното търсене. Ще направим бърз преглед на Hummingbird, покриването на мобилното и локалното търсене, случаят на Pinterest, както и стратегии за успех в местното дирене.

  • Hummingbird – Голяма част от специалистите по оптимизация за търсачки не забелязаха веднага каква промяна внесе този ъпдейт. От своя страна пък Google заявиха, че той ще повлияе на около 90% от заявките за търсене. Въпреки това след ъпдейта доста класации си останаха непроменени. Взаимодействието между новостите на Hummingbird и Venice доведе до задълбочаване на значението на локалното търсене. Това означава, че има нови възможности за избор на ключови думи. Вече ще можете да уловите трафика от местното търсене както със заявка „магазин за дрехи”, така и „магазин за дрехи, Пловдив”.

Сега повече от всякога е важно да се развиват вертикални сайтове за вашия местен бизнес. Това ще ви осигури по-добро класиране в локалното търсене. Ъпдейтът Hummingbird ще бъде последван от доста други, които предпочитат контекста пред съдържанието.

  • Критериите за местна страница – В допълнение към тези промени, които трябва да се направят на сайта, вие трябва да поддържате добре и Google+ страницата си. Това е много важен момент в класирането ви пред конкуренцията в локалното търсене. Има много места и съвети, към които да се обърнете, за да подобрите сайта си в тази социална мрежа.
  • Мобилни и локални – Редица изследвания, проведени през 2013, показаха, че все по-често използваме мобилните си телефони, за да осъществяваме търсене, покупки или някаква справка. Освен това данните сочат, че хората употребяват телефоните си за локално дирене, именно докато са на работа или в дома си.

В случай, че все още нямате мобилен сайт, който се използва лесно, това трябва да е основния ви приоритет за първото тримесечие на 2014 г. Това ще се отрази много положително на резултатите ви в локалното търсене.

  • Pinterest – Тази социална мрежа създаде ниша на пазара, която в последствие запълни. Повече от 75% от трафика на тази мрежа идва от мобилни устройства. Вероятно този процент ще нараства през идната 2014 г. Местното ви търсене ще се подобри, ако решите да присъствате в тази платформа.
  • Готови да започнете? – Това е много важно в началото на 2014 г. Добре е да се подготвите за новостите, които се очакват в локалното търсене. Подберете стратегията си за маркетинг, така че да отговаря на бизнеса ви. Помислете какъв бюджет сте готови да отделите, за да подобрите местното дирене за своя бизнес. Побързайте с мобилния си сайт. Това е наистина много важна точка от издигането ви в локалното класиране. Постарайте се сайтът ви за мобилни устройства да е лесен за употреба и да е снабден с достатъчно информация.