Били сте на десетки интервюта за работа, но още нямате оферта? Дали сте твърде стар или млад, прекалено квалифициран, нямате късмет или просто мениджърите не са достатъчно компетентни, за да оценят вашите качества.

Истината е, че ако сте отхвърлен няколко пъти за позиция, за която сте достатъчно квалифициран, проблемът е най-вероятно във вас. На мениджърите и служителите Човешки Ресурси не се заплаща за да отхвърлят кандидати, тяхната задача е да открият квалифицирани кадри и да запълнят работните си места. Ако не ви поканят на второ интервю, по-добре се запитайте “Защо?”. В повечето случаи отговорът е, че имате проблем с представянето си. Това не е изненадващо, тъй като ходенето по-интервюта е относително рядка дейност на повечето от нас.

Ето и списък с деветте причини, предпоставка да не ви вземат на работа:

 

1. Не сте достатъчно квалифицирани

Вярно е, че нямате какво да губите при кандидатстване за всяка работа, която ви се стори подходяща. От друга страна, ако надцените квалификациите си, то това със сигурност ще си проличи на самото интервю. Понякога интервюиращите не пресяват достатъчно добре кандидатите и се създава предпоставка за евентуална издънка, ако сте надценили прекалено възможностите си в CV-то. Затова не разчитайте на късмета си и не кандидатствайте за позиции, за които се изисква много по-висока квалификация от вашата.

2. Липсва ви ентусиазъм

Не е нужно да демонстрирате желание да промените изцяло света, но трябва да проявите ентусиазъм за работа, ако не желаете да бъдете отстранен твърде рано. Не всеки е активен и въодушевен в ежедневния си живот, но ако не проявите ентусиазъм по време на интервю, работодателят може единствено да гадае относно бъдещото ви отношение към работата.

3. Имате неясни цели

Неуверени хора с неизяснен план за бъдещата си работа не се котират добре в очите на интервюиращия. Затова преди да отидете на интервю, преценете добре, какво точно търсите и очаквате. Ако кандидатствате за работа във Варна, заявете своите намерения да се развивате и градите кариера в този град, като изтъкнете ясни цели и намерения. Работодателите харесват уверени хора с ясна визия относно бъдещето си.

4. Изтъквате негативни страни на предишни работодатели

Няма по-бърз начин да бъдете отрязан, от това да се изказвате негативно по отношение на предишна своя работа или работодател, без значение дали доводите ви са верни. Ако ви попитат за причината, поради която искате да смените работата си, по-добре отговорете, че търсите по-добри възможности. Негативните изявления, няма да ви спечелят нищо, работодателите търсят позитивни хора.

5. Неподходящ външен вид

Колкото и да обичате да проявявате своята уникалност, чрез начина, по който изглеждате, замислете се за облика на екипа, към който искате да се присъедините. Един по-екстравагантен външен вид би дал сигнал на работодателя, че вие по-трудно ще се впишете към вече установената работна среда или че ще отвличате прекалено вниманието на бъдещите си колеги.

6. Слаба подготовка

Да се подготвите за интервю означава да тренирате възможни ситуации като отговори на евентуални въпроси, както и да проучите добре компанията. Интервюиращите винаги остават с добри впечатления, ако демонстрирате, че сте донякъде запознати с дейността на фирмата. Бъдете готови също да представите себе си накратко по най-добрия начин.

7. Не умеете да комуникирате

По телефона и на хартия може да “изглеждате” добре, да имате прекрасни препоръки, но ако страдате от липса на комуникационни умения, това би било ясен сигнал, че няма да може да се впишете в една евентуална работа в екип. Избягвайте изказвания, които биха проявили слабостта ви в междуличностните отношения като коментари, че сте срамежливи или че предпочитате работата с компютър пред тази с хора, дори и това да е в същината на позицията, за която кандидатствате.

8. Проявявате слабостите си

Демонстрирането им със сигурност ще намали драстично шансовете ви да получите желаната работа. За съжаление, това е нещо, което всички работодатели се опитват да разберат. Въпросът относно вашите слабости присъства на почти всички интервюта, затова помислите добре предварително върху това и ги представете по-възможно най-добрия начин.

9. Невъзможност “да се продадете”

Колкото и да ви се струва странно, погледнете на себе си като продукт, който трябва да продадете на работодателя. След края на интервюто, не се притеснявайте и позвънете 3-4 дни по-късно, това ще демонстрира вашия интерес и ще направи добро впечатление.

В заключение, причините да бъдете отхвърлени са много, изброените тук представят най-възможните. Независимо от причините, ваше задължение е да се опитате да избегнете всичко, което би ви попречило да получите желаната работа. Успех на следващото интервю.