Както в повечето случаи, когато се задават подобен тип въпроси, отговорът е – и да , и не. Съществуват типове басейни, които са достъпни почти за всеки, лесни са за придобиване, но имат определени минуси, които трябва задължително да бъдат отчетени. Има типове басейни, които не е лесно и евтино да притежава човек, но те пък имат плюсове, на които си заслужава да се обърне сериозно внимание, когато се прави преценка какъв басейн да изберем за вилата си в крайна сметка.

Най-лесният, но и най-ненадежден вариант е – простичък сглобяем или надуваем басейн. Фактически, басейните от този тип е трудно да бъдат наричани басейни – това са пластмасови и гумени съдове за вода, леки конструкции, които както често се показва по филмите, лесно се разпадат и водата изтича, завличайки нещастните ползватели на “басейна” за радост и удоволствие на околните наблюдатели, които се превиват от смях. Ако сте решили да си хвърлите парите за подобно “корито”, първо се осведомете за цените, които не са чак толкова ниски и направете трезва преценка дали няма да е по-мъдро и далновидно вместо басейн-еднодневка да притежавате стабилен, масивен, бетонен басейн, който ако не е вечен, поне ще може да го ползват и правнуците.

Въпросът за построяването на масивен бетонен басейн в двора на вилата има няколко аспекта, и веднага поражда няколко подвъпроса, на които всеки собственик на вила, към която желае да има и басейни, трябва да си отговори. На първо място всеки трябва да реши – сам ли ще строи басейна или ще повика професионални строители на басейни. Трябва да се има предвид, че оптималната площ на един басейн за вила е около 18 квадратни метра, което е приблизително 3 на 6 метра, а дълбочината е обикновено около 1,40-1,60 метра. При това положение самото изкопаване на леглото на басейна е доволно трудоемка задача, защото ще трябва да се изкопаят и пренесат около 25-30 кубически метра пръст. Да не говорим, че самото планиране на басейна, което предхожда началото на строителството, е сложна архитектурна задача. Трябва например да се изследва почвата на мястото, където ще се строи басейна, да се провери наклона на терена и т.н.

След планировката и изкопаването на леглото, се прави кофраж и заливане на бетона. Самото изработване на бетонното корито може да стане по няколко начина и трябва да се избере един от тях в зависимост от най-различни фактори. Тази преценка и самото отливане на бетона също е силно препоръчително да бъда направено от професионалисти, защото от отливката зависи здравината и дълготрайността на басейна. Още в самото начало трябва да се реши и какъв ще бъде типът на басейна – басейн със скимери или басейн с преливник. Например, басейнът с преливник е с по-сложна конструкция и е препоръчителен за по-големи по обем басейни, докато басейнът със скимери е по-подходящ когато се стоят по-малки, фамилни басейни.

След като бетонното легло на басейна е готово, трябва да се достави и инсталира подходяща за обема на басейна пречиствателна система. Пречиствателната система има нужда от настройки и поддръжка, както и самият басейн има нужда от специална химия за пречистване на водата, от периодично почистване, от консервиране за зимата и разконсервиране пролетно време. Всички тези и много още процедури е добре да бъдат извършени от професионалисти, които знаят точно какво правят. По този начин басейнът ви ще бъде годен за ползване в течение буквално на стотици години.