В България не може да се развива бизнес.” Ако сте съгласни с това изречение, може да спрете да четете, да затворите сайта и да се върнете към предишното си занимание. Според мен, в България има условия да се развива добър бизнес. Разбира се има аспекти, по които има още много да се работи, за да се подобри обстановката.

Най-големите предимства за развитието на бизнес в България са:

•         Корпоративният данък в България е един от най-ниските в Европа;
•         Наличие на добри специалисти (особено в IT сектора);
•         Нисък праг на работните заплати и др.

Но въпреки подобряващите се условия, изглежда, че процентът на успешно развиващите се малки предприятия не се подобрява много.

Каква е причината?

Може би се крие в очакванията. Българите, а и всички народи по света, приемат предприемачеството като розова вселена, в която те не трябва да работят, банковите сметки ще се пълнят всеки ден от самосебе си, а единствената им отговорност е присъствието на светски събития.

Обективната истина, обаче, е съвсем различна. Предприемачите работят много по-усилено от своите служители. Доста често работният им ден надвишава 14 часа. Бизнесът ангажира съзнанието им, дори когато са със семейството си, сънуват или си почиват. Проблемите винаги намират обратния път към съзнанието им и не искат да си тръгнат, докато не бъдат решени.

Често си мислим, че идеята, която имаме е оригинална, неповторима и печеливша. След кратко търсене в Google, обаче, се оказва, че има и други, които са се сетили за нея преди нас. Това в никакъв случай не трябва да ви ограничава. По-скоро, следва да си зададете въпроса дали искате да промените света или да се захванете с по-сигурно начинание. Ако искате да рискувате, то вложете всичко, на което сте способни, за да постигнете мечтата си. А ако предпочитате отъпканата пътека, можете да се спрете на вече утвърдени бизнеси, като тези тук.

Пътят от възникването на бизнес идеята до нейното реализиране е осеян с множество предизвикателства и вземането на трудни решения. Ще ви се налага да вършите неща, които не ви харесват, но ако искате да развиете бизнеса си, трябва да се съобразявате с това.