Компанията Certinaе е основана през 1888 година от братята Алфред и Адолф Курт, които първоначално произвеждат часовникови механизми в Швейцария.

Оттогава насам компанията заслужено е извоювала значимо място в сферата на производство на часовници Certina, благодарение на това, че предлага висококачествени продукти, оборудвани с модерни технологии. Продава предимно спортни модели, за изработката на които са използвани най-добри материали.

Екипът на компанията се стреми моделите й да са предимно здрави и клиентите й да могат да разчитат на тяхната продължителна употреба. Затова той използва в производството им материали като неръждаема стомана  316L. Часовниците разполагат със сапфирени стъкла и имат водоустойчивост от поне 10 бара. Добрата водоустойчивост на един часовник е от особена важност за неговото запазване за по-дълго време. Така собственикът му може да бъде сигурен, че при едно неволно намокряне няма да се повреди.

Компанията е придобила популярност и с концепцията си Double Security (Двойна сигурност), която е революционно нова и се отнася до устойчивостта на часовниците към удар и влияние на вода.  След създаването й компанията започва да прави моделите си така, че те да издържат на екстремни условия.

Часовниците с марка Certina  се отличават и със своята точност. Това се дължи на факта, че за тях са използвани швейцарски механизми ETA. Екипът на компанията използва за моделите си и висококачествени кварцови механизми.  Надеждността е едно от основните преимущества на продуктите на Certina. За всеки клиент това е от първостепенно значение, защото така е сигурен, че вложените пари си заслужават.

Компанията е известна и като новатор в сферата на производство на часовници. През 1936 година Certina произвежда първия в света дигитален часовник.

През 1995 година марката пуска своята линия  “Cascadeur”, която включва часовници с метални верижки, здрав корпус и сапфирени стъкла.

Днес компанията предлага редица свои атрактивни мъжки и дамски модели, сред които са Podium, First, Spel, First, Trust, Furious, Action, Tradition, Caimano, First Lady, Prime и Stella.