През дългогодишната си история компанията Citizen е доказала, че се стреми винаги да се интересува и съобразява с изискванията на клиентите си. Тя прави голям принос на световния пазар на часовници. Създава първия кварцов часовник, който има грешка само в рамките на 3 секунди. През 60-те години придобива репутацията на компания, предлагаща само висококачествени часовници. През 1976 година тя представя часовник, захранван от слънчева светлина, а две години по-късно и модел, при който е комбинирано дигиталното и аналоговото изобразяване на часа. През 1995 година започва да разработва часовници, съобразени с изискванията за опазване на околната среда.
Те са включени в популярната серия на компанията, наречена Eco-Drive.

Съчетанието от лукс и удобство при часовниците с марка Citizen е ключов фактор за успеха на марката. Часовниците й прилягат еднакво добре на ръката на успешен бизнесмен или на редови служител. Екипът на часовници Citizen се стреми да предлага модели с максимално широк спектър на употреба – спортни, професионални хронометри за плувци, гмурци, любители на изкачванията в планината, както и елегантни такива. Предлага богата гама от мъжки и дамски модели.

Производството на спортни часовници е една от основните дейности на компанията. В този случай те са не само ръчни аксесоари, но и на практика малки компютри, устойчиви на удар и влиянието на водата. Моделът Citizen Promaster обикновено е предпочитан от почитателите на водните спортове – има вграден хронометър, автоматичен календар, таймер за обратно броене, сензор за измерване на достигнатата дълбочина и аларма. Работи безпроблемно, както на сушата, така и под вода. На почитателите на планината пък компанията предлага модели с функции за измерване на височината и барометър. Citizen Eco Drive пък е едни от най-популярните часовници на компанията. Използва соларна енергия за зареждане.

Пълното зареждане осигурява функциониране на часовника дълго време. Titanium също е доста популярна колекция на Citizen. Титаният е изключително здрав материал, лек и хипоалергичен. Корпусите на дамските модели от серията имат тънко покритие от злато, което им предава елегантност и здравина. Представителите на серията имат вградени аларма, хронометър и тахиметър. Освен това с водоустойчивост от 5 бара. В продуктовата гама на Citizen всеки може да открие стилен кварцов часовник на достъпна цена и модерна визия.