Cloud хостингът (б.а. гъвкава хостинг услуга, даваща максимална производителност, безпроблемно функциониране в реално време, един вид интернет базирана услуга) вече се използва в световен мащаб от много организации като възможно най-добрият вариант, за прекрояване и оптимизация на IT инфраструктурата. Но нищо не е съвършено и въпреки многобройните предимства на тази услуга, възникват определени въпроси и проблеми, свързани с функционирането й. Въпреки че е наистина трудно, дори и невъзможно, да се подкопае положителното влияние на cloud хостинга, мисля, че е добре да се запознаете с някои от рисковете, свързани с тази технология, за да избегнете бъдещи възможни проблеми. Ето защо е наложително да си изясните всички съмнения, преди да навлезете в този нов свят.

По-долу са изброени някои от рисковете и реалностите, които идват с услугата, за която говорим:

1. Сигурност на данните

Сигурността е била винаги главна тревога и един от най-големите проблеми при „облачния“ хостинг. Заплахата се крие във факта, че всички изчисления при тази услуга се извършват през интернет, а това ни прави уязвими за всякакви заплахи от недоброжелатели. Когато се вгледате в сегашното състояние на информационните технологии, почти всичко сега се върши по интернет, тъй че нивото на заплаха е същото, както и при много други услуги. За щастие при този нов тип технология мрежовото разпределение гарантира минимално време за възстановяване на загубена информация.

Ето защо най-добрият вариант за решение би бил да обсъдите предварително политиките за сигурност с доставчика на тези услуги, преди да подпишете с тях и да се включите към облака.

2. Проблеми със съвместимостта

Облакът е признат за икономична технология, но въпреки това основният проблем се крие във факта, че за да преминете към cloud хостинга, трябва напълно да ремонтирате своята IT инфраструктура, която да стане съвместима с облака. Това е процес, който отнема време и изисква от вас отново да преструктурирате всички свои данни обратно в облака.

Решение на този проблем може да бъде използването на хибридна cloud технология, която е оптимална за такива случаи.

3. Отговорност и спазване на уговорките

Данните, съхранявани в облака от информация, не се записват на ежедневни дискове. Всяка организация притежава терабайти лични чувствителни данни, които са съхранявани в сървъри. При това положение, ако услугата минава през профилактика, ремонт, или се получи някакъв проблем, данните не могат да бъдат достъпни за потребителите през това време, а това може да се развие в сериозен проблем за организацията-клиент.

Говорим за потенциален проблем и той трябва да бъде обсъден между потребителя и доставчика на тези услуги. Трябва да е ясно какво се случва, когато възникне такова препятствие. Доставчикът на cloud хостинг трябва да се съгласи да предостави една обща достъпност, дори когато системата има проблем.

4. Защита на личните данни

Веднъж след като вече клиентът премине към тази услуга, всички негови чувствителни данни се управляват от доставчика на този хостинг. Тези данни са обикновено от личен и защитен характер и боравенето с тях от страна на доставчика поражда въпроса за възможен мониторинг от страна на клиента. Тук говорим за потенциален риск, а проблемът може да придобие мащабни размери, ако правилните процеси за превенция не са установени веднага.

Това е основен проблем от организационен характер, а въпрос като този може да бъде решен с помощта на приложим мониторинг върху дейностите на облака.

Заключение

Нищо не е съвършено, а както сами разбирате и cloud хостингът не е изключение. Остава да заключим, че тези нови рискове могат да бъдат преодолени с усилия, направени преди и след преминаването към облачната услуга. Веднъж като бъдат надмогнати тези въпросителни, cloud хостингът може да бъде от съществена полза за всеки от нас.