Дизайн на лого е една от първите стъпки към изграждането на определена марка. Като цяло процеса по оформяне на определено лице на фирма, по нейното специфично идентифициране и по нейното профилиране, се задвижват от логото и дизайна му. Днес освен фактически материален пазар, ставаме свидетели на един бум в онлайн представянето и търговията. Именно тук бранда придобива едни колосални размери и то за кратко време, при добри маркетингови стратегии. За да се случи това обаче, първата стъпка винаги тръгва от създаването на бранд билдинг, който цели позициониране, спецификация и напипване на характерната нишка за една фирма.

Неразривната връзка между дизайна на фирменото лице и бранда му!

Спорно е дали фирменото лице е бранда или пък бранда е фирменото лице. Фактите сочат, че именно дали лице или бранд наричаме фирмената идентичност, то връзката между логото, рекламните концепции, маркетинговите стратегии и изграждането на една марка въобще са неразривни и естествени. Затова в целия този процес може да намесим и СЕО оптимизацията, като един вид затвърждаване и рекламиране на бранда онлайн. Именно правилното и целенасочено позициониране на един фирмен сайт в глобалната мрежа и логиката да накараш потребителя да го търси, заради бранда – е главна задача на всеки бизнес днес!

Логически разглеждайки нещата утвърдената марка излиза направо на челни места в класирането на Гугъл. При нея потребителя не търси просто коли, той профилира търсенето си, като коли с марка AUDI например. Така фирмата утвърдила марката си и изградила цялостното си лице, е в пъти по-лесно разпознаваема и откривана, отколкото тази която няма изграден бранд. Да вложиш усилия в изграждането на марка, значи да вложиш усилия в развитието на бизнеса си. Според последни данни клиентите се доверяват много повече на марки с утвърден статус, отколкото на фирми със съмнителна репутация и представяне. Дори и стоките на Adidas да са в пъти по-скъпи от неизвестни спортни стоки, то потребителя ги предпочита, защото са лице за качество! Е, тогава спор няма, че имено бранд билдинг е това, което ще открои даден бизнес днес, сред океана от бизнеси със съвсем същата насоченост, като неговата.

И след това малко отклонение следва да се обърнем към практичната страна на нещата. Какво е бранд, какво е фирмено лице, имидж и корпоративна идентичност? Те понятия, които се допълват ли са или се взаимоизключващи се? По скоро се допълват и припокриват! Именно корпоративната идентичност е тази, която гради марката, а дизайн на лого гради корпоративната идентичност. Затова и всичко започва именно със създаването на уникално, специфично и информативно лого. Задавали ли сте си въпроса, как Pepsi е наложило логото си? Как е било направено то и как е използвано. Както дизайните на много други компании за газирани напитки разбира се, но тук нещата са изведени до крайност при марката, патентовани, употребени широко в рекламни кампании по всякакъв вид рекламни канали, появяващи се от опаковки на бутилки, тениски, рекламни материали и дори превозни средства с рекламни пана на самата марка. Същото, както при Coca-Cola и редица други утвърдени брандове впрочем.

Основните характеристики на бранд билдинг и изграждането му

За начало дизайн на лого много напомня на бранд билдинга. И логото и бранда трябва да са лесно запомняни и разпознавани. Задължително е, ако искате идентификация марката да описва продуктите или услугите, които предлагате и то по уникален начин. Изграждането на бранда върви заедно с дизайна на лого, с уникалната типографска идентичност, с аудио, видео и визуалните компоненти на всяка ваша рекламна стъпка и стратегия. До тук създавахме бранда, за да го утвърдим е нужно: реклама в онлайн пространството, социални мрежи, търсачка, видео канали онлайн и каквото друго се сетите. Регистрация на бранда, за да е адекватен билдинга му. Така няма да ви плагиатстват без да си получат заслуженото от закона! Използвайте дизайн на лого и бранд билдинг в онлайн електронни подписи, в интро на видеа и представяния, по снимки, визитки, рекламни материали въобще. И за финал не пропускайте силата на доброто впечатление. Нищо не може да наложи така добре една марка, както участието в лекторски дебати и изяви, спонсорства за различни каузи и въобще грижа за обществото и благото му.

Бранда и логото са свързани и се допълват, както двете ни ръце. Те са очите и ушите ни в бизнеса, затова не е добре да ги пренебрегвате, води до краткотрайно присъствие в бизнес средите.

За статията:
Дизайн на лого и бранд билдинг
Заглавие:
Дизайн на лого и бранд билдинг
Описание:
Дизайн на лого е една от първите стъпки към изграждането на определена марка. Вижте коя е неразривната връзка между дизайна на фирменото лице и бранда му!
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: