Потребителите по цял свят използват търсачките, за да се доберат до определена информация. Това е, което ни сближава и дава смисъл SEO оптимизацията да съществува. През 2013 г. се случиха наистина много неща, които промениха параметрите в оптимизацията за търсачки. В по-голямата част от света Google продължава да доминира пазара на търсенията. Конкурентите от Bing иYahoo продължават да се борят за по-голям пазарен дял. Все пак трябва да се каже, че местните търсачки, които се използват в Русия и Китай, взеха солиден дял от заявките на потребителите.

Общ преглед

В света на SEO оптимизацията и трите най-големи търсачки успяха да увеличат пазарния си дял в САЩ. Данните от проучване на ComScore за SEO оптимизацията в САЩ показват, че делът на Google e около 67 %. Растежът на Bingо става все така стабилен, като през изтеклата вече 2013 се е увеличавал всеки месец. Според данните и прогнозите на специалистите по SEO оптимизация Bing ще изпревари Yahoo през 2014.

Google все пак успява да задържи сериозните 2/3 от пазара, но това число ще пада в идните години, казват анализатори.

Освен в САЩ, много бързо се развиват и азиатските пазари. На тези места SEO оптимизацията се развива доста интересно. Китай е страната с най-многобройно населениe в света. Масите вече са започнали да използват търсачките. Това е един нов свят за SEO оптимизацията. Внушителната цифра от 347 млн. потребители използват търсачките в Китай всеки ден. Китайските потребители прекарват средно по 150 минути на месец в сайтовете за търговия на дребно. Можете да си представите какво влияние има тази маса върху SEO оптимизацията. Наскоро Китай създаде и собствени социални мрежи.

Правилата за цензура са една от причините да се ползват толкова много местни търсачки. Данните за глобалната SEO оптимизация показва, че китайската търсачка е отбелязала 41% ръст през тази година. Пазарите на Северна и Южна Корея също са наистина много интересни и SEO оптимизацията се извършва по съвсем различен начин.

Няколко бързи съвета за добра SEOоптимизация през 2014

  1. Работете за местните потребители – това е наистина много важна част от вашата SEOоптимизация. Вие трябва да намерите начин да стигнете до местните потребители. Това наистина ще ви е от голяма полза, тъй като местното ви търсене ще се подобри.
  2. Създайте съдържание за локално търсене – в случай, че сте част от голяма компания, която оперира из целия свят, добре е да имате отделен сайт или поне една секция в общия. За да успее вашата SEOоптимизация, то вие ще трябва да привлечете местните потребители, като им покажете защо да купят вашия продукт.
  3. Работете за няколко търсачки едновременно – добре е да съобразите своята SEО оптимизация с повечето големи търсачки. Хубаво е да направите проучване кои търсачки ползват вашите потребители – така ще имате най-добра представа за изграждането на стратегия за SEO оптимизация.

Оптимизацията за търсачки е многостранен процес, който изисква всекидневни усилия. Все пак е много важно да се отбележи, че те наистина са важни за вас и за бизнеса ви. В случай, че имате щастието да работите с огромна международна компания, то вие ще се сблъскате с интересни SEO практики, които могат да ви спечелят преднина пред конкуренцията.