Краката също изискват хигиенни грижи, защото, особено през лятото при извършване на селскостопанска работа, силно се замърсяват.

В междупръстията потта се изпарява най-бавно, затова тук кожата се замърсява, размеква се силно, лесно се залющва и често лесно се инфектира с гноеродни микроорганизми и гъбички. Последвалите усложнения могат да застрашат здравето или поне да затруднят вървежа, защото се лекуват трудно и продължително.

Краката трябва да се измиват след всяко замърсяване – през лятото поне веднъж дневно, а през зимата – два до три пъти седмично, като се мият с хладка вода и тоалетен сапун, след което се обливат със студена вода и се изтриват енергично със суха кърпа. Най-грижливо трябва да се подсушават междупръстията.

Против изпотяване или заразяване на краката с гъбички след подсушаването ходилата и междупръстията се намазват с подходящ крем за целта.

Веднъж седмично ходилата трябва да се накисват в гореща сапунена вода, за да се размекне и остърже роговият слой, който е най-дебел по петите. При образуване на дебел, твърд рогов слой, който често се напуква и предизвиква болка при движението, поне 2 пъти седмично ходилата се намазват вечер с мазнина – свинска мас, растително или краве масло.

Понеже много често работата налага жената да стои дълго време права, вечер в ходилата се усеща умора, напрежение, болки и парене, които се дължат на затрудненото кръвообращение. В такъв случай вечер на краката се прави гореща баня в дълбок съд за 10-15 минути. След това мускулите на краката се масажират по посока от пръстите нагоре. Когато има разширени вени, жената трябва да работи с еластични чорапи, а няколко пъти през деня да си почива по 5-10 минути легнала с повдигнати крака.

Поради честото потене на краката, особено през лятото, по-добре е да се носят памучни чорапи. Найлоновите чорапи или тези от ликра не са хигиенични, защото не попиват потта. Носенето на ластични чорапи е вредно, защото те пристягат краката, затрудняват кръвообращението и улесняват разширяването на вените.

Обувките, особено използваните за работа, трябва да са съвсем удобни, за да не затрудняват движението, да са направени от мека кожа и с достатъчно дебела подметка за предпазване на ходилото от грапавините и влагата.

Гумените обувки спарват краката и трябва да се избягват!

Обувките с много високи и тънки токове и остри върхове също трябва да се избягват. Те поставят в неудобно и неестествено положение краката и оказват вредно влияние върху положението и състоянието на гръбначния стълб и таза, което е много вредно, особено за бременните.

Ноктите на краката е добре да се изрязват всяка седмица след баня, тогава е най-лесно, защото са меки и чисти. Встрани те се изрязват по-плитко, за да не се забиват в кожата.