Онкологичните заболявания за жалост се срещат все по-често и по-често в днешни дни. Специалистите смятат, че причините за това се крият в начина на живот, който водим днес, както и в околната среда, в стреса, който ни заобикаля.

Истината е, че не може да  бъде установена ясна причина за появата и развитието на онкологичните заболявания – просто се случва мутация на клетки в човешкото тяло.

Разбира се, всички знаем, че за съжаление няма как да се предпазим от онкологични заболявания – тук няма витамини и профилактика. Истината е, че това, което можем да направим, не е толкова сложно. В днешно време е редно хората да се научат да се грижат за себе си – достатъчно сън, спорт, по-малко стрес и неприятни емоции. Разбира се, това звучи несериозно, но истината е, че ако полагаме грижи за себе си, можем да предотвратим появата на онкологични заболявания. Здравословният живот не е гаранция за вечно здраве, но по този начин намаляваме риска, на който сме изложени.

Много от експертите в чужбина смятат, че причините за онкологични заболявания могат да се крият и в храната, която се продава в магазините и заведенията за бързо хранене. Както знаем, на запад този начин на хранене – бързият и вреден – е силно разпространен. В тези храни се слагат много консерванти, стабилизатори и какви ли не вещества в името на това да са вкусни и трайни. Истината е, че не осъзнаваме на какво подлагаме тялото си, хранейки го с подобни видове храни.
Разбира се, не е доказано напълно, че именно те могат да бъдат причината за онкологични заболявания, но пък се знае, че са много вредни и че без тях, бихме били в много по-добро здравословно състояние.

Според статистиките, страдащите от онкологични заболявания са предимно на възраст над 65 години. Истината, обаче е, че все по-разпространени стават тези заболявания сред младите и още по-страшното, сред  децата. Сами виждаме от какво значение е да живеем здравословно, макар и това да не е гаранция. Един хамбургер по-малко би могъл да означава спестяване на страшната диагноза.

Онкологичните заболявания са много трудно лечими, а при повечето от тях дори няма тази възможност. Считат се за фатални именно заради това – рядко могат да бъдат излекувани напълно, за да може човек да продължи нормалния си ритъм на живота. Лекарствата за тях са твърде скъпи, а операциите – почти невъзможни към момента, в който се открият – обикновено тогава е твърде късно за какъвто и да е вид лечение. Смята се, че можем сами да повлияем на появата или съответно отсъствието им именно чрез грижа за себе си.