Съществували ли са мъжки и дамски часовници в древни времена?

Някога всички мъжки часовници съвсем не са изглеждали така, както сме свикнали да ги виждаме днес, били те мъжки или женски. Първите часовници са били изключително просто устройство, което използвало слънчевата светлина, за да показва времето. Първоначално те са представлявали пръчка, забита в земята, която сутрин и вечер е хвърляла дълга сянка, а по обед почти никаква. По-късно дървената пръчка е заменена с каменна колона, с нанесени означения по нея. Така се постигала малко по-голяма точност. Но този вид часовници имал един много голям недостатък – те работели само и единствено със слънчева светлина, което ги прави непрактични.

Как се появяват часовниците, които се пренасят и кога се разделят на мъжки и женски часовници?

Освен слънчевата светлина, древните хора си служели и с вода, за да познават времето. Първите водни часовници представляват уреди, които се състоят от два съда. Времето, за което водата изтича от единия в другия съд давало представа на нашите предци за часа. Тези часовници отново не можели да се пренасят, използвали се само от хора с по-знатно потекло и не били особено удобни. По-късно се появяват часовници, които вместо вода използват пясък. Те са и първите часовници, които са преносими. Все още няма мъжки часовници, тъй като жените по това време всъщност не са използвали часовници изобщо. Преносимите часовници са добър помощник на мореплавателите.

Мъжките часовници днес

Мъжките часовници днес са толкова разнообразни по вид и дизайн, че има за всеки. Часовниците в нашето съвремие минават през различни етапи – от часовници, които използват пясък или вода, през такива, които показват времето чрез количеството изгорено масло. По-късно се появяват слънчевите часовници, които са поставени на площади или други обществени места, или в замъците и именията на хората с благородническо потекло. Такива часовници са запазени и до наши дни и все още представляват атракция за посетителите. След това се появяват мъжките часовници, които се носят в джоба и са украсени с верижка. Те са вече символ на класа и се изработват от различни метали, което определя и тяхната цена. По това време за първи път часовникът става аксесоар, а не вещ за познаване на времето.

В наши дни мъжките часовници са важен аксесоар. Не всички мъже носят пръстени, гривни и украшения за врат, но почти няма мъж, който не харесва часовници. Часовниците са символ на социално положение, те са с различни модели и цени. Има часовници за по-спортни поводи, за по-елегантни събития, както и за всеки ден.