Да изберете правилната вратовръзка, която да е в тон с цялостния Ви външен вид и да отговаря на повода, за който е предназначена, е истинско изкуство. Как да го овладеете? Просто запомнете следващите няколко насоки.

 1. Винаги купувайте вратовръзка с правилна дължина. Стандартните дължини на вратовръзките са 130-150 см. Високите мъже трябва да търсят по-дълги вратовръзки. Дължината е подходяща тогава, когато триъгълният връх на вратовръзката докосва токата на колана Ви.
 2. Ако не можете да си позволите от тесните модни вратовръзки, купете такава с ширина 8-9 см, която е общоприета ширина и никога няма да излезе от мода.
 3. Когато купувате вратовръзка с цел да я носите с костюм, носете такъв със себе си. Така ще имате добра представа как ще изглеждате, когато носите вратовръзката.
 4. Ако горната дреха е спортно палто или яке, тогава цветът на панталонът също има значение и неговият цвят трябва да се вземе под внимание при избора.
 5. Преди да си купите, внимателно проверете вратовръзката за производствени дефекти като неравномерни шевове, петна, обезцветяване, размазване и др.
 6. Всекидневните вратовръзки и тези за офиса могат да са от полиестер, но за бизнес срещи и други специални поводи препоръчителната материя е коприна.
 7. Избягвайте вратовръзки със снимки и карикатури по тях. Тези модели са изключително неформални и трябва да се носят само на подобни неформални поводи като рожден ден или семейна сбирка.
 8. Заложете на едноцветните вратовръзки или тези на райета или точки. Съчетайте ги с ризата или костюма си.
 9. При интервю за работа, бизнес среща, работа в офис и други сериозни поводи, изборът на вратовръзка трябва да бъде консервативен. Това означава – риза или костюм в тъмен цвят и вратовръзка в същата тоналност. Не носете раирана вратовръзка с раирана риза, освен ако райетата не са тесни (черна риза или вратовръзка на бели тесни райета).
 10. С шарени ризи най-добре е да се носят вратовръзки в един цвят и обратно. Ако носите шарена вратовръзка с шарена риза, ще е модна катастрофа. Тази катастрофа може и да е по-малка, ако облечете обикновено яке.
 11. Тъмните ризи си подхождат със светло оцветени вратовръзки и обратно. Тъмносините и тъмночервените цветове рядко могат да се сбъркат. Можете също така да изберете вратовръзка в същият цвят като ризата или костюмът, но в по-светъл или по-тъмен нюанс.
 12. Наясно ли сте, че лицето и тенът Ви също оказват влияние върху правилния избор на вратовръзка?
 13. Ако имате ъгловато лице с ясно изразени скули, трябва да носите шарени вратовръзки. Ако лицето Ви е кръгло, препоръчителни е да носите вратовръзки на точки. Едноцветните вратовръзки могат да се носят от всички.
 14. Както се съобразявате с цвета на кожата си когато купувате риза или костюм, същото трябва да правите и при избора на вратовръзка.