Винаги, когато дойде пролетта започваме да прекарваме все повече време на вън. Толкова е приятно да се събираме с приятели и да хапнем вкусотии на открито. Това преживяване би било много по-приятно, ако можем да слушаме музика. Винаги можем да изберем портативни тонколони, които имат добро качество на звука. Ако, обаче, искаме по-голямо парти с повече хора, ще трябва да помислим за тонколони на открито.

Да направим план

Щом става дума за звук на открито, трябва специално да помислите за покритието и контрола на тонколоните. Ще ви се наложи да помислите за нещо наистина мощно. Също така трябва да се съобразите с местоположението си. Проверете до колко късно можете да пускате музика, според наредбите на общината и не забравяйте да се консултирате със съседите. Нищо не разваля партитата така, както посещение от полицията. Не на последно място, планирайте разходите си. Определено няма да ви се наложи да обирате банка, за да можете да си позволите тонколони на открито, но не е като да си купите слушалки за плеъра си. Ако започвате от нулата, може би ще трябва да си приготвите минимум 200 лв. Горна граница на парите, които да си отделите за тонколони няма да е лесно да бъде поставена. Освен това към сметките си трябва да добавите и пари за кабели, скоби и PVC тръба, с която да ги предпазите от дъжд или вятър. За да инсталирате цялата система от тонколони, ще ви трябва около един уикенд, ако го правите за пръв път.

Какво ще ви трябва?

Започнете изграждането, като си купите две външни тонколони. Тук трябва внимателно да прецените какви да са те. Не си купувайте евтини и пластмасови тонколони, защото те няма да издържат и час на по-лошо време. За щастие, на пазара вече има много голям избор от тонколони. Можете да изберете, например, Definitive Technology AW 6500. Те имат много добра конструкция, предлагат впечатляваща прозрачност на звука и динамичен обхват. Много добри предложения са и Atrium-series от Polk Audio, PSB CS500, Klipsch AWR-650 SM, както и RS-series от Niles Audio.

В RS- серията от Niles Audio предлагат най-впечатляващото откритите – “рок” тонколони. Звукът се слива с околната среда, а самите тонколони са облицовани като скали. Те са изключително добре изградени и предлагат добро качество на звука. Тези тонколони са чудесна опция, ако не ви се занимава с опъване на кабели и имате много голяма площ за озвучаване.

Къде е уловката?

Външните тонколони са малко ограничени в бас секцията. Причината за това е, че сте на открито и басовите вълни нямат повърхност, с която да взаимодействат. Затова басът на вън звучи много по-различно от този в помещение. Тук можете да инсталирате тонколоните си в близост до стена, за да засилите ефекта от баса. Все пак не очаквайте баса да ви свали от стола. Качествените тонколони ще възпроизведат качествен, ударен и динамичен бас. Все пак ще му липсва дълбочина.

Все пак, ако не можете да живеете без ударът от баса, има редица субуфери, но най-добрият сред тях е Niles Audio GSS10.

При монтирането му се опитайте той да стои малко по-далеч от стените.