Докато пазаруването е писано да бъде едно приятно изживяване, много малко от нас оценяват самата продажба. Голяма част от нас са преживели тормоз от свръх ентусиазирани продавачи, които непрекъснато ни атакуват с какво ли не.

Хубаво е стоката да се продава, но в никакъв случай не трябва клиентът да прозре един отчаян продавач, който иска да продаде на всяка цена и с всички средства. По същия начин, представителите на интернет магазини, трябва да знаят, че когато клиенти достигнат до своето собствено решение за покупка, не трябва да прекаляват с обгрижването.

В тази статия ще ви дадем някои насоки, как да предизвикате интереса на клиента и как да го завербувате да дойде пак.

  • Оставете ги да ви видят като експерт. Бъдете щастливи да давате съвети, подкрепа, усмихвайте се. Така наистина ще помогнете на клиентите си да направят един правилен избор. В края на краищата, това е победа и за вас и за този, който пазарува.
  • Не досаждайте. Това ще ви направи в очите на клиента отчаян човек, който почти няма продажби. Дори и да е така, не го показвайте. Дайте мнение или препоръка, но все пак оставете купувачът да избере. Не проектирайте своето мнение и възгледи на всяка цена. По този начин, може вместо дълго очакваната продажба, да постигнете обратен ефект. А може и да си изкарате някоя обида.
  • Използвайте ваучери, оферти и стимули като награда за лоялните клиенти. Дръжте ги информирани за всички специални събития. Включването на крайна дата на промоцията, ще изостри сетивата на клиентите ви. Те ще искат да купят от вас, защото едва ли не това е единствения им шанс да намерят желаната стока на промоция.
  • Не забравяйте силата на последния елемент на рафта! Когато има само един брой от дадена стока и тя разбира се е последна, това ще основен стимул за клиентите да купуват. Страхът от изчерпване на нещо, което може да не намерят в бъдеще, ще насърчи едно несигурен купувач  за непосредствено вземане на решението за покупка.
  • Не се отчайвайте, ако въпреки всички усилия, не успеете да продадете  нищо. Възможно е купувачът в момента да няма пари. Повярвайте ми, веднага щом получи заплатата си, клиентът ще дойде във вашия магазин и може да си поръча повече неща. Най-малкото, че е видял във вас един човек, на който може да разчита за съвети подкрепа. Клиентите в повечето случаи са плахи и несигурни. Щом веднъж сте спечелили доверието му, то със сигурност ще идва отново и отново.

Често се казва, че хората обичат да купуват от хора, а не от фирми. Просто бъдете винаги на линия, давайте всичко, от което се нуждаят клиентите, накарайте ги да ви се доверят. Тогава ще имате доволни клиенти, които наистина ще пазаруват. Помнете тези ключови точки, които  може да ви  гарантират, че ще задържите както старите клиенти, така и ще имате и много нови, защото добрата мотивация на купувача е първата сигурна стъпка към успешни продажби.  за стари и нови клиенти и клиенти ви, а не вашите съперници и конкуренти избират.