Всяко бижу има своята парична стойност. Някои от тях са много ценни, а други почти нямат стойност. Може би сте сте имали усещането да намерите на земята гривна и да се развълнувате от това дали е златна. Възможно е да имате късмет, но има вариант това бижу нищо да не струва, нали?
Има няколко начина да проверите дали гривната ви е истинска. Прочете следващите редове. Така ще знаете дали да влагате пари в бижуто или не.

Съвети за качество на бижутата:

1. Потърсете белези или печат

Първото нещо, което е желателно да направите, когато имате нужда от бижу, или сте намерили такова, е да потърсите съответните белези за истинност. Това може да ни разкаже от какво е съдържанието на бижутериината сплав, също така може да разберете произход и производител, ако има евентуално някакъв печат. Тези маркировки обикновено са разположени на закопчалката на огърлицата или гривната, от вътрешната страна на накита. Всички фини бижута трябва да имат някакъв вид отличителен белег, освен ако те са на повече от 100 години, или техния отличителен белег е изтрит. Общите златни белези включват 10K, 14K, 18K, 375, 585,  750. Общите платинени белези включват 950, платина, PLAT. Общите сребърни белези включват Sterling, 925, 800, Silver. Има толкова много различни белези, но това, че  ги има е добър знак.

По всеки от тези белези трябва преценява дали бижуто е автентично. Ако на тях има някаква марка, като например Sarah Coventry, AVON, и Trifari, това означава, че бижутата не са много ценни. В повечето случаи са успешни имитации на благороден метал.

Нашия съвет е да разгледате внимателно бижуто. Ако има печат или друго нещо, го вземете.  Иначе има доста голяма опасност да си купите скъп фалшификат.

2. Проверка на теглото на бижутата

Това е от голяма важност, когато се проверяват веригите и гривните. В повечето случаи тези метали са по-тежки, отколкото техните имитации  като месинга и калая. Ако имате масивна верижка от злато,  която усещате доста лека, то тя по всяка вероятност е фалшива или от кухо злато.

3. Проверка на залепването на елементите

При истинските бижута, камъните са много добре залепени и не падат, а при имитациите, те лесно могат да се отделят от бижуто. Ако имате брошка, която е прекалено хлабава от към рамката си, по всяка вероятност тя е фалшива и няма никаква стойност. Фините бижута са съответно с изключително финна обработка и всеки един камък или друг елемент трябва да е разположен точно в мястото, определено за него. Всяко излизане навън от рамката, колкото и незначително да е то, означава че се каните да си вземете добра имитация.