Езикът е много сложна функция. Всеки калкулатор може да направи най-сложното изчисление. Но в света няма компютър, който да възпроизвежда плавно човешки език, защото човешкият език е твърде сложен. Всичко започва с чисти звуци. Децата се раждат със способността да абсорбират, използват и разпознават всеки звук. Започвайки от 4-месечна възраст, те могат да ограничат звуците до тези на своя майчин език. И след това той става модел за звуци и за това как звуците са организирани в системи.

Мозъкът на децата продължава да формира тези връзки до 7-годишна възраст. Изследванията на Джонсън и Нюпорт потвърждават, че има критично време за ранно изучаване на езици. Тяхното проучване от 1989 г. се отнася за граматическата компетентност на докторантите и пост-докторантите имигранти от Китай и Корея в САЩ, емигрирали на възраст между 3 и 39 години. То показало, че тези, които са дошли на възраст между 3 и 7 години, се справят с граматиката на английския, както и с тази на майчиния си. Тези, обаче които са пристигнали на възраст 8- 10 години, не се справят толкова добре, но са по-добри от тези, които пък са пристигнали на възраст над 11 години. Тяхното изучаване на втори език се сравнява с това на възрастните. Също така са представени научни изследвания, подкрепящи критичния прозорец за ранно изучаване на език.

Езиковият гений на бебетата е по-добър. Но ако критичният прозорец е между 3 и 7 години, защо да учим децата на чужд език, преди да са започнали да говорят на своя майчин език. Защо да не изчакаме, докато навършат 3 години? Защото това прави много за мозъка. Докато научаваме в майчиния си език 1000 думи годишно, приблизително до навършване на 20-годишна възраст, когато това ниво значително започва да намалява, лексиката и мозъкът ни се развиват. Различните езици имат различни психологически реалности. Децата започват да организират чисти звуци (фонетика) в психологически реалности (фонология) от 4-месечна възраст. Ето защо е толкова важно да се запознаят децата с езика и с втория език възможно най-рано. Подходящ е например английски за деца и бебета.

Само на английски има стотици произношения. Всички тези различни езици са организирани в различни звуци и тези звукови системи се изместват и движат и имат различни реалности. Езикът е завладяващ.

Макар тази сложност да е трудна за възрастните, за децата това е лесно, това е игра. Децата трябва да учат непрекъснато, особено пък езици.

За статията:
Как децата научават английски преди майчиния си език?
Заглавие:
Как децата научават английски преди майчиния си език?
Описание:
Всеки калкулатор може да направи най-сложното изчисление. Но в света няма компютър, който да възпроизвежда плавно човешки език, защото човешкият език е сложен.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: