Дом и Градина

Как ремонтът на паркетния ви под може да бъде по-евтин

Циклене на паркет

Ако сте технически грамотен човек и ви предстои да почистите и освежите стария си паркет, може да си вземете машина под наем за циклене на паркет...

Ако сте технически грамотен човек и ви предстои да почистите и освежите стария си паркет, може да си вземете машина под наем за циклене на паркет. Вече има достатъчно фирми в България, които предлагат машини под наем за циклене на паркет. Така ще ви излезе по-евтино, вместо се обърнете към фирма за циклене на паркет. Ако до този момент не сте циклили паркет, това да не ви притеснява. Обикновено там, където предлагат такава услуга, предлагат и инструкции за подготовката и етапите на циклене на паркет. Ще ви обучат и как да боравите с машината. Повечето такива машини са лесно управляеми, мобилни са и са с малък обем, могат да се поберат в багажника на кола.

Първо, трябва да подготвите помещението преди да започнете циклене на паркета. Освободете площта, която предстои да почиствате, от тежки и обемни мебели. Прегледайте дали няма стърчащи предмети по паркета, като пирони, кукички и др. Те могат да пречат на машината и дори да я повредят. После почистете паркета хубаво, доколкото това е възможно. Разберете от каква дървесина е направен, за да може да се снабдите със съответната шкурка, по-едра или по-ситна. Трябва също да сте наясно какво ще постигнете с циклене на паркета – дали е замърсен, дали има грапавини или пък ще махате стар, напукан и надраскан лак. Добре е да покриете с кърпи первазите да не се напрашат, дори и машината ви да извършва обезпрашено циклене на паркет. Ако первазите са подвижни, може да ги демонтирате. Сложете подобни мокри кърпи и на праговете на вратите, така ще се поглъща прахът.

Да предположим, че ви предстои да махате старо лаково покритие от захабения ви паркет в хола. Паркетините са надлъжно подредени. Трябва да наемете валова машина, да си купите шкурка, поне два вида, според едрината. Поставяте по-едрата шкурка на машината, предвижвате я напред, откъдето ще започнете цикленето. После я включвате със страничната врътка на кормилото и започвате да теглите машината назад. Така повтаряте това движение, докато обхванете цялата площ. При първия етап от циклене на паркета ще останат следи от стария лак. Тогава можете да поставите малко по-ситна шкурка и да завъртите машината напречно или диагонално, за да се премахнат остатъците от лака. Вече сте изстъргали стария лак, но все още повърхността на пода ви е не достатъчно гладка.

Пристъпвате към втората фаза от циклене на паркет – шлайфането с дисково устройство. Поставяте кръглия диск в устройството, пускате го и минавате цялата повърхност с него. Подът видимо става по-гладък. На края остават едни неизчистени лентички от старото покритие по ъглите и местата, които са недостъпни за машината. В този краен етап на цикленето на паркет използвате устройство, подобно на ъглошлайф. С него почиствате хубаво ъгълчетата на пода и крайните лентички, до които голямата машина не е имала достъп. Вече сте готови, обирате праха, ако машината ви не е го е направила по време на цикленето на паркета. И нанасяте с мече или четка новия лак, ако такова е решението ви. Или омаслявате паркета с подходящото масло.

По този начин сте независими от външни изпълнители, правите циклене на паркета в удобно за вас време и избягвате излишните и досадни обяснения, уговорки и пазарлъци за цени и материали.

2 коментара

  1. Полезна статия. Ето и няколко съвета как да се грижите за паркета си след като го изциклите. Никога не ползвайте мокри парцали за почистване на паркета. Застояла вода може да оцвети или повреди дървото. Поставете предпазители на краката на мебелите за да не се надрасква паркета. Когато местите тежка мебел, повдигайте изцяло вместо да плъзгате по паркета за да предпазите пода. Използвайте препарат за почистване на паркета не такива създадени за друг вид настилки.

  2. Това е една тема, която вярвам, че всеки един на който му предстои ремонт или е в ремонт иска да знае. Каква е тайната на по-евтиният ремонт и как може да спечелиш от него като изключвам крайния резултат, за който накрая ще си кажем, че си е струвало. Може би един план, при който предварително да видим колко пари са ни нужни е добра идея. Но тук ми дадохте идея да не махам стария паркет, а да го изцикля и така ще спестя от нов ламинат.

Остави мнение

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Приятели: Кулинарни рецепти

Партньори|Sitemap