На първо място с намаляване на теглото. Движенията са от изключително значение: редовното ходене пеша, умерено спортуване, консумация на нискокалорични и здравословни храни, избягване на солени храни, бяла захар и продукти с бяло брашно. Необходим е редовен контрол на артериалното налягане и при стойности над 140 / 90 – консултация с лекар и лечение. Артериалното налягане се лекува цял живот, а още по-добре е да се провежда перманентна профилактика, а не да се чакат усложненията и фактическото заболяване. Враг номер 1 на съвременния човек е обездвижването, така че правете упражнения, разходки, особено на въздух и сред Природата!

При поява на висок холестерол се провежда хиполипемична диета, а при препоръка от лекар се взимат антилипемични медикаменти. Спортистите, които се хранят с повече месо и яйца непременно трябва да приемат билки или билкови препарати за намаляване на лошия холестерол.

Необходим е редовен контрол на кръвната захар, а при препоръка – задължително лечение под лекарско наблюдение. Профилактиката на метаболитния синдром започва в ранна детска възраст. Нека контролираме децата в годините, когато се създават хранителните им навици: по-малко кока-кола, чипс и компютърни игри, за да се избегне метаболитната катастрофа.