Напоследък ипотекирането на имоти е заляло българския пазар и е доста атрактивно за търсещите кредити. Причината до някъде се крие в това, че в страната хората масово са собственици на своите жилища и могат да си позволят да се възползват от опцията за получаване на пари срещу гарантиране с недвижим имот, каквато е по своята същност ипотеката.

На практика, много хора правят това не за друго, а защото просто желаят да използват недвижимата си собственост, за да придобият още един недвижим имот. Това действително е възможно и всъщност е доста практична постъпка от страна на търсещите заеми.

Много често обаче, хората не са особено доволни от парите, които банките им предлагат като кредит с гаранция от страна на даден имот. Тогава хората започват да се чудят защо е така и как се определя колко пари могат да получат.

На практика, това колко голяма сума ще ви отпусне банката не зависи само от стойността на вашия имот. До голяма степен може да става въпрос и за неговата атрактивност. Ето защо понякога два имота, които имат еднаква стойност, могат да бъдат ипотекирани срещу различна по размер сума пари.

Ако например даден апартамент се намира в панелна сграда, това автоматично намалява неговата атрактивност. Ако сградата е по-стара, то това го прави още по-малко атрактивен. Ако сградата се намира в малък град, това е още един фактор за понижаване на цената. Ако е разположен и в неатрактивна част на самия град – това вече е последната капка.

В такива случаи банката често е склонна да отпусне доста малки суми в случай на ипотека. Идеята е в това, че ако се стигне до момент, в който спрете да погасявате задълженията си и преотстъпите имота на банката, тя фактически може да се изправи пред редица трудности докато успее да продаде един такъв имот и да възстанови парите си.

От друга страна, ако имотът, с който гарантирате своя заем, е разположен в атрактивна част на София или в някой от оживените централни райони на Варна, счита се, че имотът е доста атрактивен и би бил много лесен за продажба на много добра цена. Доста често такъв тип имоти могат да ви помогнат да получите и 80 % от стойността на недвижимия имот под формата на кредит. Всичко това може да бъде решаващо дали ще получите достатъчно атрактивна сума срещу вашето жилище.