Напоследък този вид терапия започва да придобива все по-голяма популярност и все повече хора да се запознават с нея. Въпреки това все още масата хора не знаят какво точно представлява хипербарната кислородна терапия. В този материал заедно със специалистите от медицински център HBO Medical Support Center ще ви предоставим информация, която ще отговори на няколко основи въпроса, а именно – какво представлява терапията, как работи, къде се извършва и за какви заболявания помага.

Какво представлява Хипербарната кислородна терапия?

Това е медицинско лечение, при което се доставя кислород с повишено атмосферно налягане в тялото на човек, за лечение на различни травми. Според научните изследвания и проучвания от специалисти по този въпрос “Кислородът под налягане работи, като лекарство за лечение на основните процеси, които са общи за много остри и хронични заболявания. Чрез обработката на тези процеси се лекуват и заболяванията.“

Как работи?

При лечението с кислород човек влиза в затворена барокамера, в която се повишава налягането и заедно с това се доставя чист кислород. Така цялото тяло, всичките му органи и тъкани са изложени на повишен натиск от кислород, който нахлува в дробовете и чрез кръвта се разнася из целия човешки организъм.

Насищане на организма с кислород

На морското равнище или в 1 атмосфера въздух под налягане има само 21 % кислород. Това малко количество кислород е достатъчно да насити кръвта и хемоглобина с 98% кислород. При хипербарната кислородна терапия тялото на човек е изложено от 1 до 3 атмосфери чист кислород или от 100% до 300 % кислород, което е над 15 пъти повече, като количество от този, който дишаме. Тъй като в камерата налягането се повишава, това позволява и оставащите 2% на хемоглобина бързо да се наситят с кислород. С повишаване на налягането се увеличава и кислорода, който се разтваря в кръвта и чрез нея достига до всички органи и тъкани на човешкото тяло.

Този вид терапия е особено ефективна за предоставяне на големи количества кислород до рани по тялото, които имат лошо кръвоснабдяване или до наранена и подута тъкан. Ако човек се излага дневно в продължение на 1-2ч. на повишено количество кислород, то неговото тяло е в състояние да ускори процеса на оздравяване на всички места на увреждане, включително костите, меките тъкани, мозъка, гръбначния мозък, сърце, черен дроб и др.

Видове барокамери за кислородна терапия

Хипербарната кислородна терапия може да се прилага в малки барокамери за един пациент, наречени Monoplace камери или в големи, в които могат да се настанят няколко пациента, наречени Multyplace. Има дори хипербарни камери оборудвани с най-различни удобства. В Monoplace камерите пациентите обикновено лягат на легло и дишат чист кислород пряко от камерата. Докато Multyplace камерите се компресират с въздух поради големия си обем, а на пациентите 100% кислород се подава чрез качулка или маска. Независимо от размера, формата или конфигурацията на барокамерата, ефекта за лечението на пациента е едно и също, важно е тя да може да компресира и предоставя кислород с желаното налягане.

За какви заболявания помага?

Благоприятното влияние на този вид терапия е доказано при редица заболявания като:

 • аутизъм
 • отравяне с медикаменти и въглероден окис
 • диабет
 • ксенонова болест
 • гастрит
 • язва
 • изгаряния
 • язва
 • алцхаймер
 • множествена склероза
 • и много други

Любопитен факт

Чрез кислородната терапия в барокамера е възможно да се поддържа пациента жив, без да има хемоглобин. Това е доказано в Холандия, чрез известния като експеримент 1960, наречен „Живот без кръв“. В него едно прасе е пуснато в барокамера с налягане до 3 атмосфери или с 300 % кислород, като цялата му кръв е заменена с физиологичен разтвор (солена вода). Количеството на кислород разтворен във физиологичния разтвор от Хипербарната кислородна терапия е достатъчен за прасето да остане живо без кръв в камерата. В края на експеримента на прасето пак се прелива кръв и то се извежда живо от камерата.