От десетилетия раковите заболявания са „бич” за човечеството, а лечение на рак – все още непосилна задача за медицината. За съжаление медицината все още не е изнамерила панацея за излекуване на рака. Днес е установено, че почти всички органи в човешкия организъм могат да бъдат засегнати от раково заболяване.

Съвременният човек в развитите държави и големите градове е подложен на редица неблагоприятни фактори. Замърсеният въздух съдържащ вредни емисии, стресът, както и някои вредни храни могат да отключат онкологично заболяване. През последните години околната среда става все по-значим фактор за доброто здраве на човека. Много индустриални компании замърсяват с вредни емисии въздуха, реките и дори почвата. Широко се консумират вредни храни, особено във веригите заведения за бързо хранене. Често пъти те съдържат карценогенни вещества. Някои видове рак са широко разпространени сред населението. Понякога раковото заболяване засяга само пределен пол.

Жените са застрашени от развитие на рак на гърдата и рак на матката, а мъжете – от рак на простатната жлеза. Онкологични заболявания на храносмилателния тракт за съжаление са често срещани и при жени и при мъже. Ракът на стомаха и ракът на дебелото черво се установяват често пъти в късен стадий. За успешно лечение на рак е важна ранната диагностика. В случай че се открие доброкачествен тумор, той може да се отстрани с хирургическа операция. При злокачествените туморни образувания, прогнозите за съжаление не са особено добри. Тогава в организма се наблюдават разсейки. При тях увредените туморни клетки проникват през тъканите на заболелия орган като заразяват и съседните. При лечение на рак в по-късен стадий операцията не винаги помага. Често се наблюдава, че отстранения тумор рецидивира. Затова е желателно хора с хронични заболявания или попадащи в рискови групи да си правят навременни изследвания.

За превенция срещу рак на стомаха и рак на дебелото черво се препоръчват изследвания като фиброгастроскопията и колоноскопията.  Тези изследвания са препоръчителни при хора с хроничен гастрит, язва и колит. Те са превантивни и могат да се окажат и животоспасяващи. Коварството на раковите заболявания е, че при повечето видове ранният стадий протича без сериозно изразени симптоми. Успешното лечение на рак зависи от това, как самите ние се грижим за здравето си. Затова е желателно хората навлизащи в определена възраст да бъдат особено внимателни към здравето си.

Мъжете над 50 години е добре да си правят профилактични прегледи на простатната жлеза. Смята се, че мъжкия пол над 45 години е уязвим от рак на дебелото черво. Препоръчва се на всеки три години да се правят профилактични изследвания. За успешно лечение на рак на белите дробове се води упорита борба срещу активното тютюнопушене. Алкохолизмът също е опасен фактор и често води до рак на черния дроб. Затова хората държат здравето си в собствените си ръце. Ограничаване на алкохола, отказ от цигарите и природосъобразен начин на живот водят до добро здраве и по-дълъг живот.