Готова ли е вашата фейсбук страница за новия дизайн? Чудно ли ви е какво се промени?

В тази статия ще споделя как да се подготвите за новия лейаут на тази социална мрежа, така че най-малкото профилът ви да изглежда по-имиджово.

(Имайте предвид, че докато новия дизайн бъде достъпен за всички потребители по света, Фейсбук може да направи и други промени въз основа на обратната връзка на потребителите.)

Старият дизайн съпоставен с новия

Първо нека видим разликата между новата и старата версия. За администраторите най-голямата разлика е видна при бутона за промотиране на съдържание посредством реклама във фейсбук. Сега той е под главното меню вляво, а преди беше над статистическите резултати от дясно. Статистиките вече са под прозореца за добавяне на нова публикация.

saitoveС новата версия на дизайна вече можете да добавяте своя шапка без да се притеснявате, че тя ще се застъпи със снимката от аватара ви. В предишната версия това подходящо за реклама поле беше досадно запълнено освен от аватар и от информация за конкретната страница и нейната категория. По този начин от фейсбук най-сетне дават пълна свобода за креативни решения без нуждата да се съобразявате от задължително присъстващи елементи. Един ден вероятно ще добавят и възможност за видео шапка, но засега профилите се възползват от добавяне на видео над описанието, което трябва да призная стои доста имиджово. Изображението за шапката трябва да бъде поне 828 пиксела широко и 360 високо. Уверете се, че сте тествали как се показва самата шапка и на мобилни устройства, защото тази за мобилните е 660/360 и ако добавяте текст има вероятност част от него да бъде изрязана. Е да, няма пълно щастие дори и след толкова обратна връзка от потребители. Дано поправят този проблем с някое скорошно нововъведение. Ако нямате подходящи изображения и не сте добри в дизайна можете да ползват сток изображенията от галерията на Фейсбук, които се явяват още едно нововъведение.

Добавяне на Call to Action бутон

Новият дизайн на бутона е създаден след солидни маркетинг проучвания. Чрез него вероятността хората да кликнат на него е много по-голяма от преди. Препоръчвам ви да добавите подобен бутон на своята фен страница, защото в противен случай тя ще изглежда сякаш нещо и липсва. Можете да добавите различни Call to Action бутони за потребителите през настолни и мобилни устройства.

Уверете се, че всичките табове имат съдържание.

В предишния дизайн неща като “За нас” не изпъкваха толкова, така че да пропуснеш да попълниш тази информация не беше голям проблем. Сега като табовете са на отличително място докато посетителите скролват надолу по страницата е по-вероятно да кликнат на тях. Все пак имайте предвид, че новите промени не се правят случайно. Всичко във фейсбук е решено въз основа на статистически данни взети от стотици милиони потребители. Затова един експерт по онлайн маркетинг веднъж каза – фейсбук е маркетингов инструмент и чак след това социална мрежа. В крайна сметка от къде другаде корпорации като Mc Donalds и Coca Cola могат да закупуват адекватни данни за потребителско поведение ако не от най-популярната социална мрежа…

Относно табовете, освен секцията “за нас” не можете да се отървете от табове като снимки и видеа, така че е препоръчително ако имате възможност да попълните и тях. Добавете поне едно видео за да могат посетителите да добият впечатление за вашата марка и да се възползвате от имиджовото му присъствие над описанието “За нас”. Със сигурност видеото ще добави повече доверие за вашия бизнес. Добре е да премахнете табовете, които няма да запълвате като събития например. Не е добре потребителите да бъдат водени към празни прозорци. В стария дизайн имахте възможност да добавяте само 4 таба. Останалите се показваха в падащо меню. Тъй като начало и за нас бяха статични, почти не оставаше място за нови такива. Собствениците на онлайн магазини изпитваха големи затруднения с инсталирането на шопинг системи. С новия дизайн очаквано този проблем се премахва. Вече можете да създавате табовете, от които се нуждаете като имате възможност за избор от хиляди апликации, които да интегрирате към вашия профил.

Имайки предвид тези нововъведения вече можете да пристъпите към обичайните си практики при поддържането на вашата фирмена страница.