Омекчаващите маски се прилагат при суха и загрубяла кожа, както и при отпусната кожа с бръчки или при залющване.

Жълтъчна маска

В купичка се смесват 1/2 жълтък с 1 чаена лъжичка зехтин и 10-15 капки лимонов сок. Сместа се нанася върху кожата на лицето за около 15-20 минути, след което се премахва с тампон, потопен в топла вода.

Медена маска

Към меда според вида на кожата могат да се прибавят и други допълнителни вещества. Стандартно за всяко лице може да се приложи маска, приготвена по следния начин: Смесват се 1/3 разбит жълтък, 1/2 кафена лъжичка мед и около 1/2 лъжичка брашно. Сместа се нанася върху лицето за около 15-20 минути, след което се изчиства с хладка вода.

При суха и загрубяла кожа

При суха и загрубяла кожа се прилага комбинирана маска, която подхранва кожата. Тя се приготвя от 1/2 чаена лъжичка течен мед, 1/2 лъжичка зехтин и 1/2 жълтък. Нанася се върху лицето и се държи така 20-30 минути, след което се измива с топла вода.

При мазна и загрубяла кожа

При мазна и загрубяла кожа се прилага каолинова маска с едри пори. Приготвя се като се смесят 1 чаена лъжичка мед и 1 супена лъжица чиста бяла глина, които се размиват в 1-2 супени лъжици вода. Получената каша се нанася по кожата за около 20-30 минути, след което се сваля. Почиства се с топла вода и е желателно лицето да се намаже с лимонов сок след това.

Маска от ленено семе

Тя подхранва сухата кожа като я прави гладка, мека и еластична. Приготвя се по следния начин: в 1 чаша вода се вари 1 супена лъжица ленено семе, до получаването на рядка кашица. Сместа се нанася, докато е все още леко топла върху лицето и по шията. Оставя се така около 20 минути. След свалянето на маската лицето се измива с топла вода, след което се изплаква със студена вода.