Парапети можем да видим навсякъде около нас – както в жилищни сгради, така и навън. Те са масово използвани към различни фасади и постройки. Приложението им е широко, тъй като са функционални. Използването на парапети може да бъде с цел придаване на естетична, красива визия на обекта, а може да бъдат монтирани и с цел  осигуряване на безопасност.  В зависимост от своето приложение те биват различни по вид и характеристики.

Много хора, които строят или обновяват своите вили, залагат на различни парапети, за да акцентират екстравагантния, модерен стил на даден обект. В зависимост от това точно какъв вид искат да постигнат, те избират различни по свойства парапети – дървени, или ковани. Да, има различни видове парапети, различаващи се от материята, от която са направени. Те са: дървени, направени от ковано желязо, стоманени, алуминиеви, стъклени и др.

За външни постройки най-предпочитани са стоманените парапети, защото те са най-издръжливи на външни фактори. Лесни са за поддръжка и направят ли се веднъж, забравяте за тях. Независимо от температурите, не трябва да се притеснявате! Монтирането на външни парапети се прави след като са приключили всички ремонтни дейности. Монтира се върху готова повърхност и обикновено се изисква специално заваряване.

При слагане на вътрешни парапети най-разпространени са тези от неръждаема стомана и акрил. Качествата, които притежават са: издръжливост, осигуряване на сигурност и лесно за поддръжка. Може да ги видите навсякъде в домовете – в къщи, във вили и имат различна функционалност.

Вътрешните парапети от стомана са най-подходящи за монтиране на стълбища, които са облицовани с мрамор, или гранит. Освен, че изглеждат изключително стилно и красиво, те осигуряват и безопасност за живущите.  В новите сгради най-използвани са алуминиевите парапети. Техните плюсове са, че освен притежават висока степен на издръжливост, техният дизайн е модерен и придава екстравагантност на постройката. Дори се наблюдава тенденция, че в последните години алуминиевите парапети са изместили неръждаемите, което показва, че все повече хора преоткриват неговите качества и ги предпочитат.  Стигаме до стъклените парапети. Те са модерно решение за стилна визия. Въпреки, че придават внушение за разкош и лукс, това са най-евтините парапети. Ако искате оригинален дизайн за малко пари – това е вариантът. Всъщност именно чрез парапети вашият дом, или офис може да придобие съвсем нов вид. Тъй като днешните модели са модерни и нестандартни, те могат да разчупят сивотата в пространството.

Всички парапети са важна част от строителството. Те са отлично решение както за вашия дом, така и за вашия офис! Те са функционални и придават комфорт и стил. Изборът на парапети е важен, затова е важно да разгледате каталози с различни видове и да се посъветвате със специалисти. Има множество фирми, които предлагат опция за консултация, оглед на място и различни преференциални условия. Преди да действате, проучете.

Чрез парапети вашият дом, или офис може да придобие съвсем нов вид!