Фактът, че родителите са наясно за връзката на децата с плюшените играчки крие риск. Те трябва да внимават, тъй като пухкавата играчка може да не е функционална за детето. Родителите не трябва да се намесват в отношенията на детето с неговата пухкава играчка. Трябва да се избягва на всяка цена негативната интервенция. Децата не трябва да бъдат лишавани от техните плюшени играчки като средство за наказание. Не трябва да се използват като заместител на родителя, например чрез отдаване под наем на играчката и след това да се карат на детето. Това застрашава отношенията между детето и пухкавата играчка и може в най-лошия случай, дори да го унищожи.

Пухкавата плюшена играчка като средство за мотивация

Родителите от друга страна, могат разбира се да използват пухкавите играчки като начин за положителна мотивация. Може би сте запознати с ”четка за зъби дракон”, някои деца позволяват само на дракона да мие зъбите им. Пухкавите играчки често се дават на децата като награда. Поради това родителите тачат това, което е постигнало детето. В някои детски градини плюшените герои се използват като посредници в опитите да се предотвратят кавги между децата. Важното е обаче, че тези роли трябва да бъдат заети от неутрални пухкави играчки, а не от любимата играчка на детето.

Отделно от всички възможни сложни взаимоотношения с пухкавите играчки, едно нещо трябва да бъде споменато: плюшената играчка е предназначена предимно за гушкане…

Гушкането е здраве!

Даване на обич и изпитването на такава, чрез физическа близост е една от основните човешки потребности. Осезанието не може да се изключи като другите сетива. Има глухи и слепи хора, но не и ”чувствителни” такива. Може да затворите очите си, да не чувате звуци от ушите си, но винаги ще чувствате нещо с най-сетивния орган на човека – кожата. Със своите милиони сензори, кожата усеща всяко докосване на пуловера, на вятъра, на косата или нежното докосване на лицето. Гушкането облекчава напрежението, защото освобождава хормона окситоцин – дишането се забавя, сърдечната дейност се нормализира, както и кръвното налягане. Човек се чувства удобно и сигурно.

Затова трябва да снабдите детето си с мечички играчки. А какво по-хубаво от  плюшени играчки на фирмата NICI, които се предлагат в онлайн магазан ГУГА.