Суха коса

Сухата коса изглежда бледа, трудно се разресва, особено когато е мокра. Тази коса е удебелена в корените, но е по-тънка и понякога цъфти в краищата. Причините са прекомерното обезмасляване, честото прилагане на маша, ролки и други уреди за горещо оформяне на прическа, трайно къдрене, повреда на слънце, хлорната вода в басейна и неблагоприятните климатични условия. Всеки един от тези фактори изтощава косъма, който губи блясък, сила и еластичност. Сухата коса може да бъде причинена от недостатъчен секрет на мастните жлези – кожата на главата и косата изпитват липса на природна смазка. Може и да е резултат от наследствени или хормонални проблеми.

Препоръки при суха коса

 • Използвайте подхранващи шампоани и интензивни балсами.
 • Подсушавайте косата с топла хавлиена кърпа или с домакинска хартия, а не със сешоар.
 • Избягвайте използването на твърди шампоани и сапуни, на средства съдържащи масла от неорганичен произход или съставени от сулфатна основа, мазни препарати и лосиони с високо съдържание на спирт.
 • Използвайте много меки шампоани и висококачествени балсами.
 • Редовно подстригвайте връхчетата на косата.
 • Веднъж седмично правете маска с много топло – топъл зехтин или бадемово масло.

Втривайте внимателно  скалпа на косата. Оставяйте маслото да действа през цялата нощ, ако е възможно. Сложете на косата найлонова шапка и памучна забрадка. На следващият ден измийте маслото с разреден (с вода) шампоан, като го втривате директно в скалпа. След това изплакнете обилно с вода.

Процедура за подобряване качеството на сухата коса

 1. Покрийте раменете си с кърпа или защитно наметало.
 2. В продължение на 5 минути решете косата с четка.
 3. Втрийте в кожата на главата маска за суха коса или затоплено масло.
 4. При сухата коса е важно да разнесете маската по дължината на косата, като започнете първо от краищата. Това става най-добре с четка за боядисване на коса, но може и с памуче.
 5. Завийте главата с гореща, влажна кърпа за 7-10 минути. По-добър ефект ще има, ако косата престои с маската още 2 часа и повече. В този случаи, след процедурата с влажната кърпа, сложете найлонова шапчица и забрадете главата с памучна забрадка или хавлиена кърпа.
 6. Измийте косата с мек шампоан, разреден с вода.
 7. Внимателно подсушете косата с топла кърпа или домакинска хартия.
 8. Изсушете, срешете и направете прическа. Ако се налага, използвайте сешоар, но от разстояние 10 см.
 9. Почистете и подредете мястото, където сте извършили тези процедури.