Пожароустойчивите врати са предназначени, за да спрат или да забавят проникването на огън в помещението. Обикновено те се монтират пред помещения, като складове, които се използват за съхранение на леснозапалими материали, като бои. Целта на пожароустойчивите врати е да задържат огъня извън това помещение. Някои собственици на домове избират именно такива врати, за да повишат безопасността на жилището си. Пожароустойчивите врати се изработват от материали, които са трудно запалими. Такива материали са стоманата, гипсът, телената мрежа, слоевете стъкло, както и вермикулитът. Вратите, които са монтирани, трябва да задържат огъня настрани от помещението, за да имат време обитателите да се свържат с пожарната.

Обикновено пожароустойчивите врати се оценяват с различни рейтинги. Това означава, че те могат да издържат на различни щети от пламъци и топлина. Оценката зависи от различни компоненти, като използваните материали, размерите, уплътнението и т.н.

Механизми

Пожароустойчивите врати са оборудвани с механизъм, който е подобен на електромагнитите. Той е предназначен да държи вратата отворена по време на нормалната ежедневна употреба. В ситуация, в която е активирана пожарна аларма, електромагнитът се изключва и освобождава вратата. Тези действия карат противопожарните врати да се затворят, за да предпазят помещението от горещите пламъци.

Мерки за безопасност

В случай, че пожарът в сградата е наистина много силен и голям, тези врати дават възможност на обитателите да напуснат през аварийните изходи. Противопожарните врати са в състояние да предпазят и материалите, които се съхраняват в помещението до идването на пожарната. Поради тази причина, едно от основните изисквания за този тип врати е те да бъдат самозатварящи се и със самостоятелно запечатване. Подпирането и възпрепятстването на механизмите за автоматично затваряне е напълно забранено. Това пречи на пожароустойчивите врати да изпълняват своята роля.

Този вид врати предпазват не само от пламъците. Често те са много добре изолирани, което не дава възможност в помещението да проникне отровен пушек. В този смисъл, има изисквания при монтажа на вратите, които трябва непременно да се спазват. Подовата настилка трябва да бъде добре преценена, за да се направи добро уплътнение. Забранено е допълнителното поставяне на килими и други видове настилки. Те са в състояние да възпрепятстват затварянето на пожароустойчивите врати, а по този начин и предпазването на помещението от огън и пушек.

Пожароустойчивите врати могат да бъдат поставени на входовете на стълбищни клетки, както и по входовете и изходите на коридори. Това са стратегически помещения, които могат да помогнат за изолирането на огъня и минимизирането на щетите, които може да причини. Освен, че пожароустойчивите врати намират голямо приложение в индустрията, те лесно могат да се използват и за допълнително обезопасяване на домовете. Естествено, вратите, които се използват в домашни условия, имат по-нисък рейтинг.

Употреба у дома

Потребителите, които са заинтересовани, биха могли да намерят пожароустойчиви врати в търговската мрежа. В този случай поръчките се изработват на индивидуалния принцип. По този начин се постига най-добър резултат по отношение на повишаването на безопасността в дома. Потребителите не бива да се притесняват, че подобен род врати биха развалили интериора на дома им. Производителите залагат както на качеството, така и на добрия външен вид. Това означава, че на пазара има хиляди предложения, като тези за пожароустойчиви врати от Аркома, които могат да отговорят и на потребителите с най-изтънчен вкус.