Свързването на контакторите с кабел е безопасен начин за контролиране на електрическия поток във веригата. Обикновено тези устройства се управляват от термостат или някакъв друг вид превключвател. Основното предимство при използването им е, че ключът може да се захранва от различен източник на енергия, който е с по-ниска мощност.

С други думи – 120 волта променлив ток е свързан към бобината на комутационните апарати. Използва се набор от проводими дискове или контакти, които имат нужда от източник на захранване от 240 V AC, за да отведат по-високото напрежение до нещо като климатик или въздушен компресор.

Какво ще ви трябва?

Има няколко неща, от които ще имате нужда, за да докарате до край този проект. Това означава, че е най-добре да си направите малък списък. Вие ще трябва да приготвите три основни неща – метални скоби, 120-волтов превключвател, както и захранването, което му отговаря.

Инструкции

Изключете захранването на електроуредите, с които ви предстои да работите. Можете да го направите, като изключите генерално цялата електрическа система в дома си. Бушоните, които отговарят само за конкретните уреди, също вършат работа.

Сега трябва да намерите всички захранващи кабели. Те ще ви помогнат да обедините различните части в една контролирана електрическа система. Премахнете изолацията на кабела така, че да остане само медната жичка. Тя е проводникът.

Свържете 120-волтовите проводници със захранването. Трябва да има два кабела. Много е важно да ги свържете правилно, защото иначе бихте могли да нанесете непоправими щети на всички елементи от системата.

Прикрепете неутрален проводник към електрическата верига. Тя трябва да се закрепи към едната клема, която е останала свободна и да отвежда към бобината, която се намира в контакторите.

След като всичко вече е свързано, трябва много добре да проверите как са направени връзките. Това е важно, защото недобра връзка може да понижи мощността във веригата, а това е пагубно за продължителната работа на комутационните апарати.

В този момент можете да направите кратък тест дали контакторите ще заработят правилно. Бихте могли да видите дали контактите си отиват по местата в момента, в който включите бобината. В случай, че затварят веригата, когато са включени, всичко с контакторите и тяхната инсталация е наред. Редно е, когато изключвате бобината, те да се връщат в изходна позиция, като по този начин ще отворят електрическата верига.

Комутационните апарати обикновено имат означения на изводите, които ще ви подскажат кой къде трябва да отиде. Това наистина е много важен елемент, защото иначе системата няма да проработи.

Заключение

В случай, че сте начинаещи, това може да ви се стори като сложна и рискована операция. Все пак инсталирането и свързването на контактори не е толкова сложно, колкото звучи. Има няколко момента, в който трябва да сте особено внимателни. Например при избора на конкретен модел. Освен това е добре да планирате времето и действията си. Уверете се, че разполагате с всичко необходимо, за да доведете проекта до край.

Също така трябва много да се внимава със свързването на проводниците. Това не винаги е проста задача. В случай, че имате колебания за това или в някое друго отношение, можете винаги да се обърнете към специалист за консултация (например към тези, отговарящи за контакторите във Викиват).