На 22 октомври 2013 г. Google добави нова опция към рекламите с продуктови обяви. В груб превод тя се нарича „кампания за пазаруване” (Google Shopping Campaign). Анонсът беше направен чрез официалния блог на кампанията за РРС реклами – Google AdWords blog. Новата опция ви дава достъп до нова информация, доста нови ключови функции и доста по-добра интеграция в търговския поток. Най-голямата търсачка отбелязва, че това нововъведение ще улесни рекламодателите като им даде възможност да оптимизират обявите си. Много от първоначалните пречки са премахнати.

Предизвикателство 1: Липсата на връзка между търговските новини и списъците с продукти в Google: Липсата на подобна връзка създава проблеми както на вас като рекламодатели, така и на вашите потребители. Често се създават доста пречки при ефективното оптимизиране на списъците на вашите обяви. Невъзможността да видите потока от обновления директно в данните на AdWords допълнително затруднява процеса.

Решението: Рекламодателите вече могат да разглеждат своя инвентар и да създават групи оферти, за които искат да наддават директно в интерфейса на AdWords.

Предизвикателство 2: Ограничено отчитане: В момента Google отчита влиянието на рекламните ви кампании като се базира единствено на целта на продукта или услугата и целевата аудитория. Част от тези крайни данни могат да бъдат извлечени от анализа, който сами ще направите. Все пак ще трябва да добавите допълнителна стъпка в кампанията си и това е правилното отбелязване на продуктите.

Решението: То идва именно с филтриране и сегментиране на отчитането. Анализите за етикети, търговка марка и интересът на клиентите ще трябва да бъдат разделени. В дългосрочен план това ще ви осигури много подробна информация за потребителските навици на вашите клиенти. Освен това ще ви даде възможност да управлявате много точно своите РРС кампании.

Предизвикателство 3: Определяне на позитивни резултати: При липсата на конкурентни показатели е много трудно да се определи колко успешна е била една кампания. Налага се да действате на сляпо като се чудите дали да увеличите интензивността на своята реклама.

Решение: Проучване на конкуренцията: Открийте какви са максималните нива на ефективност при останалите рекламодатели. Опитайте се да разберете какви са техните средства за РРС реклама. В дългосрочен план това ще ви позволи да коригирате бюджета си, ако това е необходимо, ще можете да прецизирате ключовите думи и фрази, за които смятате да наддавате.

Обобщение

Списъците с обяви за продукти и услуги могат да ви донесат наистина много нови клиенти и приходи. Можете да сте сигурни, че, ако управлявате добре своите РРС кампании, това ще е много позитивно за вашия бизнес. Създаването на допълнителни опции и инструменти в GoogleAdwords е голяма крачка напред и вашият бизнес трябва да се възползва от нея максимално. Управлението и отчитането на РРС рекламите ще става все по-лесно с напредването на технологиите. Сега пред бизнеса стоят много неизвестни, а справянето с тях изисква малко по-иновативен подход. Всички сме нетърпеливи да видим какво ни очаква в света на РРС кампаниите.