Какъв уред се използва за завиване и развиване на крепежни елементи? Тук имаме повече от един верен отговор – за целта подходящ често е винтовертът, може да се впрегне бормашина с подходящата приставка, дори и отвертка или гаечен ключ биха свършили работа. А защо не гайковерт? Тази машина вероятно няма популярността на стандартните “дрелки”, но присъства в инструментариума на професионалистите, като все по-често му обръщат внимание и домашните майстори. А когато говорим за ударни гайковерти, то такъв тип уред има потенциала да бъде полезен в много ситуации.

Характеристики

Кои са най-важните спецификации на този инструмент? Първо, трябва да сме наясно дали разполага с ударна функция, или не. Обикновеният гайковерт не е толкова ефикасен, колкото вариантът от по-висок клас, при който завиването може да се извърши с тласъци, а не само с въртеливо движение. Второ, от сериозно значение е източникът на захранване – акумулаторните ударни гайковерти са значително по-удобни, но при тях трябва да се следи дали не е изразходен капацитетът на батерията. При електрическите няма такова притеснение, там обаче кабелите често се оказват пречка, особено при работа на труднодостъпни места.

Други важни характеристики на уреда са:

 • Размер и тегло;
 • Мощност;
 • Максимален въртящ момент;
 • Удари в минута;
 • Обороти на празен ход;
 • Диаметър на винта.

По-мощните модели винаги са по-тежки и големи като размери. Освен това, при акумулаторния уред трябва да се гледат не ватовете (W), а волтовете (V). Да, това е единица за напрежение, но тя индикира и с каква мощност разполага безжичният инструмент.

Предимства

За какво ни е необходим гайковерт, след като на пазара има много алтернативи за работа с крепежни елементи? Действително, смята се, че качествените винтоверти са по-универсални като приложение, но това не означава, че техните най-близки “роднини” в групата на майсторските уреди нямат своите предимства. Един от плюсовете идва от името – работи се специфично с гайки, а другите машини рядко имат приставката за този тип крепежен елемент. Алтернативата гаечен ключ изобщо не стои сериозно на този фон – спестените усилия при електрическия уред определено си струват.

А говорейки за ударни гайковерти, основни техни плюсове също така са:

 • Висок въртящ момент и голяма честота на ударите – тези два фактора спомагат за забележителна производителност;
 • Дясно и ляво въртене, в зависимост дали трябва да затягаме, или разхлабваме крепежния елемент;
 • Удобен дизайн, полезен при използване на инструмента при места със затруднен достъп;
 • Автономно осветление – ако моделът разполага с такова, определено е от полза в по-сенчести и мрачни зони;

Качествените акумулаторни модели имат и надеждни предпазни механизми, а освен това е предвидено и допълнително оборудване като куфарче за уреда и резервна батерия.

Приложение

Задачите, които може да извърши гайковертът, до голяма степен се отнасят и до винтоверта. Разликата идва от приставката и от това с какви точно болтови съединения работи съответният уред. Основните дейности, извършвани с инструмента, са:

 • Закрепване на мебели, рамки и други към стени;
 • Сглобяване на мебели;
 • Монтаж и демонтаж на машинни детайли;

Мнозина биха казали, че този инструмент е подходящ само за професионалистите. Има все пак доста сфери на приложение, в които и домашният майстор би могъл да използва гайковерта. А при надеждна гаранция и качествена поддръжка, този инструмент може да ни служи вярно години наред.

За статията:
Ударни гайковерти - характеристики, предимства и приложение
Заглавие:
Ударни гайковерти - характеристики, предимства и приложение
Описание:
Какъв уред се използва за завиване и развиване на крепежни елементи? Когато говорим за ударни гайковерти, то такъв тип уред има потенциала да бъде полезен в много ситуации.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: