Много малко хора имат нужната информация, за да се предпазят от заболяване на своите зъби и не знаят защо трябва да си мият зъбите. Те не осъзнават грешката си, омаловажават целият проблем, а последиците са огромни.

Същевременно съществуват три фактора, които не защитават миенето на зъби и по-долу те ще бъдат представени. От вас зависи обаче, дали ще се съгласите с тези три фактора или ще застанете срещу тях и ще имате здрави и бели зъби цял живот.

Първият от тях влияе пряко и е страхът от машинките. В действителност обаче машинките, които използва зъболекарят, са напълно безобидни и нямат за задача да ни навредят, а напротив – да ни помогнат. С напредването на всяка технология, напредват и техническите средства, използвани в лечението на зъбите. В днешно време машинките са много по-безболезнени и добре изглеждащи от първите създадени машинки и сто пъти по-приятни от средновековните методи за лечение на зъбите – директното им изваждане.

Вторият фактор е косвен и е грешка на родителите и училището. Те са двете “тела”, които отговарят, за това колко информирани са младите хора. За грижата за зъбите трябва да се говори като за нещо, което е неизменна част от нашият живот. Още от малки те трябва да научат как да се грижат за зъбите си. Ако въпреки всичко, вашите родители не ви говорят достатъчно за зъбната хигиена, то можете да посетите вашият зъболекар или който и да е зъболекар и той ще ви обясни, защо трябва да си мием зъбите.

Предполагам много от вас са чували за третият фактор, който ще споменем тук, а именно страхът от това, някой непознат да се рови в устата ни. В света са познати много видове фобии и тази не им отстъпва по абсолютно нищо. Въпросът обаче е, че това не трябва да бъде използвано, като оправдание да не се ходи при зъболекарят от хора, които не страдат от такъв проблем.

Като обобщение на всичко споменато до тук можем да кажем, че миенето на зъби е от изключителна важност и не трябва да бъде подминаван с лека ръка. По-добре е да имате здрави зъби и чисти зъби и да нямате грижи с тяхното лекуване, отколкото да ги оставите на произвола и след това да се налага да се срещате със зъболекарят си всеки ден. Вие решете какво да правите със зъбите си от сега нататък.