В днешно време, в интернет можем да намерим стотици съвети за детски сън. Информацията се разпространява свободно и покрива всякакви теми. Проблемът е, че много често тези съвети си неточни – рядко се базират на реални изследвания и научна литература.

В тази статия ще разгледам накратко 3 от най-разпространените митове за съня на бебето.

1. „Когато детето се измори добре през деня, то ще спи цяла нощ.“

Да, много родители се тревожат, че ако детето им спи добре през деня, това ще доведе до нощни будувания. Всъщност, една от най-честите причини за много на брой събужданията нощно време е преумората. Тоест, бебето е преуморено и това пречи на нощния сън. Защо?

Преведено на най-достъпен език, когато сме изморени тялото ни произвежда хормони, които пречат на съня. Тези хормони „карат“ детето да стои будно и възпрепятстват спокойния преход от един цикъл на съня към друг.

Твърдението „Измореното бебе ще спи добре цяла нощ“ е мит.

От друга страна, важно е да се поддържа баланс между дневния и нощния сън. За съжаление, тук няма универсална формула. Децата имат различни потребности. Родителите трябва да потърсят най-добрият ритъм на сън и бодърстване за тяхното дете и да го следват.

Ако имате затруднение в това, как да създадете добра рутина на вашето бебе винаги можете да се посъветвате с консултант по детски сън.

2. „Никога не буди спящо бебе“

Много родители вярват, че ако събудят бебето, то ще бъде „кисело“ и нервно. Преди да поговорим за този мит, нека обсъдим накратко, най-често в които случаи има смисъл да събудим едно спящо бебе:

  • На първо място, дневният и нощният сън на детето се „сливат“. Какво означава това? Ето пример… Вашето дете си ляга за нощен сън в 20 часа. В 17 часа, детето дава сигнали, че има нужда от дрямка и вие го слагате за сън. Детето спи дълго… Вие осъзнавате, че ако не го събудите то ще „слее“ тази дрямка с нощния сън.
  • Предстои ви среща с педиатъра, а бебето все още не се е събудило
  • Когато бебето е обърнало деня с нощта и вие се опитвате да създадете нов ритъм

В тези и в много други случаи, спокойно можете да събудите вашето бебе. И за да бъде детето ви в добро настроение, направете го по естествен начин. Създайте правилните условия за събуждане – влезте тихо в стаята и пуснете слънчева светлина. Ако детето не се събуди веднага, излезте спокойно от стаята, но оставете вратата отворена така, че да влиза шум от съседното помещение. Изчакайте и след няколко минути направете нов опит – погалете нежно детето по гърба и много тихо кажете, че е време за ставане. Ако детето продължава да спи дълбоко, не настоявайте. Защо? Това е добър показател, че бебето се намира в така наречената „дълбока“ фаза на съня. Изчакайте още 10 минути и опитайте отново.

3. „Новороденото бебе спи най-добре в тиха стая“

Доказано е, че „коремчето на мама“ е едно много шумно място. Нивото на шум се равнява на това, което издава една прахосмукачка (и тя работи 24 часа в денонощието). Девет месеца бебето спи в много шумна среда и по тази причина пълната тишина може дори да пречи на съня на новороденото бебе.

За статията:
3 често срещани мита за съня на бебето
Заглавие:
3 често срещани мита за съня на бебето
Описание:
В днешно време, в интернет можем да намерим стотици съвети за детски сън. В тази статия ще разгледам накратко 3 от най-разпространените митове за съня на бебето.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: