Този вид вредни насекоми пренасят множество бактерии, патогени и паразитни червеи

В домашния уют, където търсим не само спокойствие, но и приятна атмосфера, не бива и не може да допускаме развитието на хлебарки. Често обаче това се оказва сложна задача и плъзването на този вид вредни насекоми е неизбежно.

Първата ви и основна задача е да подадете сигнал до домоуправителя във входа, защото вероятно проблемът е масов, а не само във вашето жилище. На събрание трябва да се вземе решение за свикване на професионална фирма за спешно пръскане на засегнатите площи, мазетата и общите части.

От там нататък трябва вие да се заемете с унищожаването на популацията в апартамента ви. Може да се доверите отново на инсектициди, предназначени специално за тях или да водите борбата с някои естествени средства.

Етерични масла

Извлекът от някои билки и треви създава идеалните условия за прогонване на хлебарките. Нужно е само да разполагате с чаено дърво, мента, портокал, лимон и/или лавандула, за да направите разтвор от 30 капки в шише с пулверизатор.

Хлебна сода

Прахът смесете със сладък сок, захар, желе или мед. Получава се стръв, която ще привлече хлебарките и ще ги изкуши да опитат. След което те няма да могат да напуснат зоната и ще останат приклещени в капана. Тук идва и неприятната част – ще трябва да събирате и изхвърляте „плячката“. Може този вариант да не ви допадне особено, но за тези, които не се притесняват, той може да бъде ефективен.

Боракс

Борната киселина се счита за натурален убиец на хлебарките. Към нея трябва да се добави захар или друга сладка субстанция. Все пак бъдете внимателни, ако имате деца или животни, защото полученият препарат може да бъде токсичен и за тях.

Допълнителни мерки за защита

Те включват спазването на стриктна хигиена в стаите и особено в кухнята, където винаги се случва да падат остатъци от храна по земята. Практиката трябва да бъде прекратена. Съхраняването на продукти е по-удачно да бъде в кутии и в хладилник. Не се изкушавайте да оставяте нищо по масата, плотовете или до мивката. Когато те не усещат, че наблизо има подходящи ястия за тях, насекомите няма да са привлечени и ще загубят интерес към дома ви.

Храната не е най-важният фактор за хлебарките обаче. Те могат да оцелеят поне месец без нея, но без вода – не повече от седмица. Затова е важно всякакви източници на влага да бъдат елиминирани или поне сведени до минимум.

За статията:
4 лесни начина да водите битка с опасните хлебарки
Заглавие:
4 лесни начина да водите битка с опасните хлебарки
Описание:
В домашния уют, където търсим не само спокойствие, но и приятна атмосфера, не бива и не може да допускаме развитието на хлебарки.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: