Защо е необходимо да подхранваме допълнително косата си?

Човешкият косъм е един изцяло жив организъм, който се храни и развива, както повечето органи в нашето тяло. Той получава необходимите му храна и влага, посредством работата на вътрешните органи и най-вече от жлезите с вътрешна секреция, като храната, с която се храним има пряко отношение към състоянието на косата ни.

Достатъчни ли са хранителните запаси в тялото за нуждите на косата ни, обаче? Реалността показва, че въпреки пълноценното хранене, нашата коса може да бъде в лошо състояние, поради начините и средствата, с които я третираме. Вредни атмосферни влияния, агресивни стилизиращи продукти и редовна термична и химична обработка са нещата, които най-сериозно увреждат косата ни, независимо от това как се храним.

Косата ни има нужда от външно въздействие, което да противодейства на вредите, които ѝ нанасяме. Косъмът се нуждае от редовно подхранване и хидратация, които да му помогнат да запази своята здравина, блясък и еластичност, така че да имаме здрава, гъста и жизнена коса, с която да се гордеем и чувстваме наистина красиви.

Защо е необходимо да използваме подхранваща маска – 5 аргумента в полза на нейната употреба

Дори да смятаме, че косата ни е в добро състояние, винаги има причини да използваме подхранваща маска за коса. Тук ще посочим 5 неоспорими аргумента в полза на маските с подхранващо действие, които ще ви убедят, че винаги има някаква допълнителна полза, която можете да извлечете, така че да подобрите още повече състоянието на косата си.

1. Допълнителен блясък

Косата ни не винаги е толкова лъскава, колкото ни се иска. Това се дължи както на състоянието на космената обвивка, така и на стилизантите, които използваме, за да придадем форма и трайност на своята прическа. Космената обвивка представлява малки люспички, които служат за съхранение на влагата в сърцевината на косъма. Когато тези люспички са затворени, косъмът е добре хидратиран и косата е гладка, нежна и лъскава. Маската за подхранване подобрява структурата на косъма, като затваря плътно неговата обвивка.

2. Лесно разресване

Дългата коса много често страда от оплитане, което значително затруднява разресването и оформянето. Това се дължи както на механични причини, така и на липсата на влага и хранителни компоненти в сърцевината на косъма. Подхранващата маска дава най-важните хранителни вещества и влага на косъма, а това подобрява неговото състояние, правейки косата лесна за разресване и стилизиране. Тънката коса се уврежда допълнително при разресване, затова е изключително важно да използваме маска, която ще улесни преминаването на гребена пред отделните кичури.

3. Спиране на цъфтежа и накъсването

Липсата на влага в сърцевината на косъма води до накъсване и раздвоение на краищата, познато като цъфтеж. Цъфтящата и късаща се коса е не само трудна за оформяне, но и изключително непривлекателна като гледка. Дълбоко подхранващата маска ще възстанови косата, премахвайки бързо тези две неприятни състояния.

4. Качествена защита

За да не се налага да възстановяваме косата си (което е много по-трудно и скъпо) е добре да я защитим, така че да избегнем нейното увреждане. Това става отново с помощта на подхранваща маска, която да заглади добре космената обвивка, защитавайки косъма от неблагоприятни влияния, като студ, силно слънце, смог, боядисване, изсушаване и оформяне с маша и преса.

5. Дълготрайност на прическата

Както сухата, така и мазната коса са много трудни за оформяне, като и при двете е много трудно да се постигне дълготрайност на оформената фризура. Добре подхранената коса запазва своята форма по-дълго, като същевременно се нуждае от по-малко обработка, тъй като здравата и лъскава коса, сама по себе си е вече красива прическа.