Има десетки научни проучвания свързани с това, как да организирате безопасни условия за сън на бебето. Резултатите от тях са помогнали да бъде спасен живота на хиляди деца. В настоящата статия ще споделя с вас накратко пет основни правила за безопасни условия за сън на бебето.

1. Изберете подходящо бебешко легло

Матракът трябва да бъде твърд. Да, твърд, не мек. Възрастните имаме склонността да свързваме мекото легло с удобство. Това не е валидно за бебето. Редица проучвания доказват, че твърдият матрак намалява значително риска от СВДС и е важно условие, което спомага за безопасния сън. Изберете чаршаф за матрак, който покрива матрака плътно и отговаря на размера на бебешкото легло. Краищата на завивките не трябва да бъдат свободни. По тази причина, родителите най-често се спират на чаршафи с ластик.

Никога не позволявайте на вашето бебе да спи върху меки повърхности като диван или възглавница.

2. Не поставяйте меки играчки, обиколници и излишни предмети в леглото на бебето

Не поставяйте излишни предмети в леглото на бебето. Изследванията ясно сочат, че това намалява риска от СВДС.

За много родители е изненада, че обиколниците също могат да бъдат опасни. Редица клинични проучвания показват, че те могат да доведат до сериозни инциденти, които водят до задушаване на бебето.

Одеялото не е добър избор за завивка. По-безопасно е да се насочите към чувалче за сън. Изберете материя, която е подходяща за сезона. Ако се колебаете, дали на бебето му е твърде топло или студено, поставете ръката си върху гърдите му – така можете да преценете, дали температурата на тялото му е добра.

3. Винаги слагайте детето си да спи по гръб

Важно е още от първия ден да слагаме новороденото бебе да спи само по гръб. Тялото на бебето е така устроено, че рискът от задушаване е много по-нисък, ако новороденото спи по гръб. Защо? Обяснено по най-достъпен начин, дихателнит пътища (трахеята) на бебето стои над хранопровода. Ако бебето повърне, гравитацията се грижи за това да върне млякото обратно в стомаха. При сън на една страна или по корем има много по висок риск от аспирация.

4. Ако имате възможност, кърмете вашето бебе

Статистиката сочи, че рискът от СВДС е по-нисък при бебета, които са кърмени повече от 6 месеца

5. Поставете леглото на бебето в спалнята на родителите

Специалистите съветват, бебето да спи в една стая с родителите си поне до навършване на 12 месечна възраст. Проучванията сочат, че това намалява риска от СВДС с близо 50%. По възможност, позиционирайте така леглото, че да имате визуален контакт с бебето.

Ако имате въпроси, обърнете се към педиатъра на вашето бебе. Винаги можете да потърсите съвет и от консултант по детски сън.

За статията:
5 правила за безопасни условия за сън на бебето
Заглавие:
5 правила за безопасни условия за сън на бебето
Описание:
В настоящата статия ще споделя с вас накратко пет основни правила за безопасни условия за сън на бебето.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: