Има редица причини малките деца да отказват да спят дневен сън. Част от тях са свързани с временни неразположения, като например:

  • избиване на ново зъбче,
  • временно неразположение в стомаха или
  • промени в дневната рутината през деня – отишли сте на гости при баба

Ако от време на време, детето ви отказва да спи през деня, но като цяло:

  • има хубав дневен сън,
  • заспива лесно,
  • събужда се в добро настроение,
  • наддава добре,

няма причина за тревога.

Също така, важно е да уточним, че повечето деца до около 6 месечна възраст по условие имат кратки дневни дремки. Това се дължи на факта, че циркадната им система е незряла (обяснено по най-достъпен начин). В резултат на това, цикълът на съня е къс – сънят на бебето може да бъде накъсан и на по-чести интервали.

Кои са най-честите причини бебето да откаже да спи дневен сън?

1. Детето е преуморено

Да, преумората води именно до отказ от сън. Родителят усеща, че бебето е много изморено и иска да заспи, но въпреки това отказва.

Повечето родители описват преумореното си дете като бебе, което плаче често, тревожно е и е много енергично. Те вярват, че детето им има „особен характер“. Всъщност, детето просто е преуморено и има нужда от повече сън.

2. Детето не е достатъчно изморено

Ако сънят на детето (на дневна база) е повече от необходимото, бебето трудно ще заспи за дневен сън и много често, дрямката ще бъде кратка.

Родителите редовно задават въпроса, как да разберат, че детето е готово за сън? На първо място, проучете какви са точно сигналите за сън, които вашето дете подава, когато е готово да заспи. Например, става „по-мудно“, „притихва“ и губи интерес към заобикалящата го среда.

На втори място, разберете сигналите, които вашето дете изпраща, когато е вече преуморено. Например, детето започва да плаче, да нервничи, търка си очите или си дърпа ушите. Много често, родителите бъркат сигналите за сън със сигналите за преумора – тоест, слагат детето за сън, когато то вече показва повечето сигнали на преумора. А това води до отказ от дневен сън или много трудно приспиване.

В интернет можете да намерите обстойни списъци, кои са сигналите за умора и сигналите за преумора. Имайте предвид, че често тези списъци могат да бъдат напълно невалидни за вашето дете. Можете да ги използвате за референция, но е важно да разберете, какво всъщност е валидно за вашето бебе и да се научите да „разчитате“ неговите сигнали.

3. Детето има повече (или по-малко) дневни дремки от необходимото за неговата възраст или нужди

Например, ако детето е на 3 дневни дремки, а отдавна подава сигнали, че е готово да премине на 2, това е много добра предпоставка за отказ от сън. Как да разберете, че детето е готово да премине на по-малък брой дремки? Тук отговора зависи от това, за какъв преход говорим – от 4 дневна дремки към 3 дремки, от 3 към 2 или от 2 към 1. Направете дневник на сън, анализирайте го и преценете дали е необходимо да намалите броя дневни дремки на вашето бебе.

4. Условията за сън в стаята са неподходящи

Родителите се опитват да приспят бебето в среда, която е неподходяща за сън. Например:

  • стаята е твърде светла – има много слънчева светлина в помещението
  • в помещението е шумно – например, бебето чува кака или бате да си играят в съседната стая
  • въздухът е много сух, твърде топло е или е хладно

Разбира се, има деца, които могат да спят при всякакви условия. Но ако вашето дете отказва да заспи, добре е да проверите, дали средата за сън е неподходяща и е възможно да му пречи.

5. Асоциации за заспиване

Детето може да има силни асоциациите за заспиване, като люшкане, дъвчене на биберон, друсане в количка или столче за кола.

Ако сте в период, в който се опитвате да формирате нови по-здравословни навици за сън (например, опитвате се да спрете да го друсате в количката преди сън), е непълно възможно бебето да отказва да заспи и да протестира. В този случай… Първо научете детето да заспива и по-друг начин – например, докато нежно го галите по гръбчето. След това му вземете старата силна асоциация за заспиване (например, друсане в количка). Защо? Ако директно се опитате да премахнете стария навик, а детето не знае, как да  заспи по друг начин, можете да очаквате сериозен протест от страна на детето и отказ от сън.

Ако имате затруднения или нужда от подкрепа, винаги можете да се обърнете към консултант по детски сън.

За статията:
5 причини бебето да отказва да спи през деня
Заглавие:
5 причини бебето да отказва да спи през деня
Описание:
Кои са най-честите причини бебето да откаже да спи дневен сън? Има редица причини малките деца да отказват да спят дневен сън. Част от тях са свързани с временни неразположения.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: