Слънчевите колектори и соларни системи са горещата тема на модерния свят. През последните години тези системи се развиха неимоверно много, нови модели слънчеви колектори идват все по-често и започват да се употребяват масово сред градското население.

Както при всеки “нов” продукт и за слънчевите колектори се появяват много неверни “факти.” Ние сме тук, за да се определим истината и в тази статия ще покажем няколко мита за слънчевите колектори.

Митове за слънчевите колектори

1. Трябва да чакате създаване на нова технология, за да си закупите ефективна соларна система със слънчеви колектори.

Също като всяка технология, винаги има нужда от  малки подобрения. Въпреки това, в по-голямата си част, модерната технология на слънчев модул се е променила много минимално през последните няколко десетилетия. Слънчевите колектори са прости в проектирането и строителството. Със сигурност ще има някои подобрения в технологията, но тези подобрения са с цел да станат по-достъпни. Така че, защо да чакаме, за да започнете да спестявате пари от месечната си сметка за ток?

2. Слънчевите колектори не работят в хладно, облачно или мъгливо време.

Може да се изненадате да чуете, че фотоволтаичните слънчеви колектори са по-ефективни при ниски температури. В по-ниската температура на въздуха околните панели позволява по-малко съпротивление, увеличаване на скоростта, в който електроните могат да пътуват през фотоволтаичните модули. Това води до повишаване на енергийната продукция. И децата занаят, че слънцето може да се промъкне през облаците. Например, Германия е водеща в  монтажа и употребата на слънчеви колектори, а получава толкова малко слънце през годината. Може би не знаете, но на Аляска се намират почти половината от доставките на слънчеви колектори в целия света.

3. Слънчевите колектори не работят в снежни области.

Слънчевите колектори работят и през зимата. Да, сняг, разположен върху вашите панели ще се отрази на количеството енергия, което може да бъде произведено. И все пак, в повечето случаи, загубите на мощност са минимални, защото според ъгъла на разположение снега се плъзга лесно надолу. Също така, панелите са разположени на покрива, където можете да получите по-голямата част от слънцето и снега се топи по-лесно.

4. Слънчевите панели изискват поддръжка

Слънчеви панели, които нямат движещи се части изискват изключително малко или никаква поддръжка. Много от модерните слънчеви системи идват със софтуер за мониторинг, но ако спазвате инструкциите няма да имате проблеми години наред.

5. Слънчевите колектори са твърде скъпи

Това е най-дезинформиращия мит от всички. Много хора са под впечатлението, че слънчевите колектори са само за богатите и елита. Това не е така. Цените на слънчеви колектори падат всеки ден още повече, че за собственици са идеални като им спестяват от цената на тока от 60 до 95 %. С тези спестени пари от месечната такса може да си закупите повече отопление и топла вода или да възстановите първоначалната инвестиция за около 5 години.

6. Слънчевите колектори са грозни

Днес техниката предлага голямо разнообразие от различни по цвят и етажност слънчеви колектори, които лесно да се впишат в дизайна на сградата.

7. Слънчевите колектори ще намалеят стойността на имота

Слънчевите колектори по-скоро ще повишат продажната стойност на вашия дом. Все повече купувачите започват да търсят екологични и енергоспестяващи къщи.  Енергийната ефективност е основната грижа на купувачите на жилища, така че ако имате инсталирани слънчеви колектори – това ви дава предимство.

Ние развенчахме 7 големи мита и в този смисъл ние ви дадох седем причини, за да се възползвате от услугите на BeridBG.com. Така че, какво да чакате?