В близост до град Беласица по китен планински път се достига до курортен комплекс Семково – входната врата на Национален парк “Рила”. Курорта разкрива спиращ дъха пейзажи към грандиозните върхове на Рила и Пирин. Приключенията започват още по пътя за Семково, където любителите на риболова могат да се отбият в “Рибарника на Пешо”, продължавайки напред можете да видите местността “Равен”, пазеща тайните на първите обитатели от каменно-медната епоха и емблематичният за региона Парк за танцуващи мечки. На север от курорта се намират прекрасни върхове: Узуница, Черна поляна, Реджепица, Павлев връх, Голям мечи връх, Аладжа слап. На северозапад са разположени няколко езера: Чернополянски, Вапски, Скалишки езера.

Семково предоставя първокласна възможност за практикуването на маршрутно-познавателен туризъм през летният сезон. Курорта е разположен сред богати природни местности до чиито забележителности се достига четири обозначено еко пътеки – “Храмът на вечността”, “Очарованието на торфището”, “Следите на ледника”, “Властелинът на планините”. Района на Семково предлага чудесни възможности за колоездене в планината, а трасетата разположени сред борови гори са с различна степен на трудност. Средните температури през лятото са от 18° до 25° градуса, а най-топъл е месец август. Някои избират почивка на море, но през зимата задължително трябва да посетите Семково. На това място човек се слива с природата, която му предоставя цялото си великолепие през всеки годишен сезон. Тук има няколко хотели и хижи, които предлагат много добри условия за ваканция и почивка. По-известни са: хотел “Рила”, хотел “Бор”, селище “Света гора” хижа “Семково” и други.

В курорта са позиционирани седем на брой ски писти. По високите части на курорта са трасетата с повишена трудност, но спускайки се надолу по-малкият наклон предоставя благоприятни условия и за по-неопитните скиори. Отличните условия за ваканция, спорт и развлечения са допълнени от сърдечното посрещане във всеки един от хотелите в курорта, предлагащи множество допълнителни услуги за пълноценен отдих и релакс.