Така наречените битумни керемиди са модерен покривен материал с дълга история, който е много популярен при строителството на частни къщи и промишлени сгради.

Отличните им свойства, заедно с достъпната цена, ги превръщат в незаменим строителен материал, който осигурява отлични експлоатационни характеристики на сградите, при които се използва.

Как се произвеждат битумни керемиди?

Подобни покривни листове, импрегнирани с петролни продукти, за първи път се появяват в Съединените щати през 19 век. Представлявали са нещо подобно на ролка от картон, с нанесен върху него битумен слой /от всяка страна/. В началото на 20-ти век за първи път ролка е нарязана на отделни части и така се появяват гъвкавите битумни керемиди.

Първите модели изобщо не предлагат такова разнообразни форми и цветове, каквото има в наши дни – те са били главно правоъгълни или шестоъгълни парчета, оцветени предимно в от червено или сиво.

По външен вид модерните битумни или гъвкави плочки много приличат на традиционните, но впечатляват със своите уникални характеристики.

Благодарение на тези характеристики, както и на лекотата на монтажа, модерните битумни керемиди придобиха огромна популярност в целия свят. Монтирането им е възможно за всяка конфигурация, която е с ъгъл на наклона най-малко 12 градуса – тоест, от класическия фронтон до някой далеч по-сложен, с характерни разлики във височината и разнообразни фигурни елементи.

Основата на битумните керемиди е фибростъкло, а битумът действа като свързващо вещество. За да се предпазят отделните части от въздействието на слънцето, дъжда и снега, те са покрити с базалт или шиферни стърготини.

Технологията за производство включва няколко етапа:

Импрегниране на основата (обикновено фибростъкло) с битум. Първо, основата влиза в специален апарат – сатуратор, където се насища с гореща битумна смес, необходима за осигуряване на първоначалната водоустойчивост на платното.

Повърхността се поръсва с фин минерален чипс – базалтов гранулат.

Долната повърхност на материала се покрива с пластмасова обвивка, за да се предотврати залепването.

Следва охлаждане при специални условия.

След това, върху горната повърхност на лентите се нанася течен битум.

Накрая гъвкавите битумни керемиди се нарязват, опаковат и предават за съхранение.

Източник: http://armormat.com

За статията:
Заглавие:
Битумни керемиди – технология и характеристики
Описание:
Битумни керемиди – как се произвеждат и какви са техните характеристики. Технология на производство на битумните керемиди. Как се произвеждат...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: