В куфара или килера на домашния майстор често можем да открием една дузина машини и инструменти.

Всяка отвертка или шестограм си има своето предназначение, всеки апарат играе конкретна роля.

Но някои инструменти могат да изпълняват повече от една задача, а ако ограничим броя на електрическите уреди само до един в цялата колекция, то безспорно нито един майстор не може да се лиши от ударна бормашина.

Свързваме я най-вече с функцията пробиване. Този инструмент може да бъде използван и за доста други задачи.

Какви дейности могат да се извършат с една бормашина, ако тя притежава подходящите характеристики?

  • Завиване и развиване. Уредът може да се използва като еквивалент на винтоверта, ако се върти и в двете посоки. За да се използва за завиване и развиване на винтове, болтове и крепежни елементи, освен подходяща приставка, бормашината трябва да има и възможност за регулиране на скоростта;
  • Разбъркване на смеси. Доста модели бормашини, предлагани на пазара, се използват и за бъркане на цимент или за тониране на бои чрез смесване на различни нюанси. Естествено, и в този случай трябва да бъде поставена специална приставка. А има и специални бормашини за разбъркване;
  • Къртене. Не всеки инструмент с названието бормашина може да извършва такава операция. Грубата сила се поверява на специални инструменти, които носят и подходящото название за целта – къртачи.

Същото като мощност се отнася и за т.нар. перфоратори – още един вид мощна бормашина, предназначена да се справя със задачи, непосилни за по-леките модели. А именно – пробиване на големи дупки, особено в много твърди повърхности.

Мощността е определяща

Разнообразието от функции е един от показателите за характеризиране на бормашините.

Според своята мощност, която току-що споменахме, тези уреди могат да се класифицират и по следния начин:

  • Обикновени
  • Ударни
  • Перфоратори
  • Къртачи

Казахме вече няколко думи набързо за перфораторите и къртачите. Обикновената бормашина е базовият инструмент в куфарчето на домашния майстор.

С този уред могат да се извършват дребни поправки и по-леки монтажни дейности. Ударната бормашина вече дава повече възможности, като същевременно може да бъде по-лек от мощните варианти.

Мощността на бормашината винаги е определящ фактор, като може да варира от 400 до 2000 вата. Обикновено се предпочитат инструменти между 600 и 900 W. Колкото по-мощен е един уред, толкова е и по-тежък, а изключенията от това правило са малко.

Важно е при бормашината да има и възможност за регулиране на мощността, защото при някои дейности не е необходимо да се ползва пълният капацитет. По същия начин сред важните особености на бормашините е функцията за регулиране на оборотите.

Не забравяйте сигурността

При избор на бормашина, независимо дали за дома, или за професионална дейност, факторът безопасност също трябва да бъде един от водещите. Търсете инструмент с противоплъзгащо покритие на ръкохватката, както и с предпазител (или възможност за поставяне на такъв).

Функцията прахоулавяне също е от значение, тъй като запазва и уреда, и белите ви дробове от вдишване на фини прахови частици.

Добре е да има възможност за спиране на работа при среща с непреодолима повърхност, както и механизъм за ограничаване на внезапното включване при спиране на електричеството преди това.

За статията:
Бормашина за дома. Особености и приложение
Заглавие:
Бормашина за дома. Особености и приложение
Описание:
Безспорно нито един майстор не може да се лиши от ударна бормашина. Какви дейности могат да се извършат с една бормашина, ако тя притежава подходящите характеристики?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: