В наши дни в повечето случаи решението за бременност не е случайна, а се дискутира, съгласува и планира. Съпругът ми и аз взехме например решение, че когато стана на 30 години, ще започнем да правим опити да забременея. Познавам множество двойки, които предварително са определили времето, след което ще спрат да ползват контрацептиви. Когато се ръководите от такива принципи, вие не зависите от случайността. Вие избирате най-подходящото време за забременяване и бременност, с което увеличавате вероятността вашето бебе да се роди нормално и здраво във всяко отношение.

Идеята за „физическия и психичен комфорт преди зачеване“ е все още нова, но е научно аргументирана. В действителност още преди жената да е разбрала, че е бременна, зародишът през първите седмици на бременността е в най-бързата си фаза на развитие: милиони клетки се делят и диференцират, за да се оформят органите. През този критичен период на растеж и развитие на зародиша се предполага, че колкото майката е по-здрава, колкото нейният начин на живот и заобикалящата я среда са по-здрави и по-добри, толкова по-малък е рискът за плода.

Това означава, че когато условията за растеж на бебето са перфектни още от първия ден на феталния му живот, вие имате гаранцията, че ще ви се роди едно чудесно, здраво бебе. Разбира се, съществуват генетични или екологични фактори, които представляват сериозен риск за здравето на детето. Планирайки вашата бременност, вие можете предварително да ги елиминирате или да ги сведете до минимум, за да предотвратите нещастието.

Повярвайте, много по-малко ще се тревожите за бъдещото бебе, ако знаете, че сте му осигурили нормални условия още от първия ден на неговия живот. А за да сте сигурни, че сте направили всичко необходимо за това, не пренебрегвайте препоръките на лекарите. Не се обезкуражавайте, ако не забременеете веднага. Даже и при силно фертилни млади двойки са необходими средно четири до осем месеца, след прекъсване на контрацепцията. А при двойки във възрастова група над 30 години, този период е по-дълъг и достига до една година, дори и повече. Прочете повече…