Бременност

Състоянието, в което се намира жената след оплождането на яйчената клетка, се нарича бременност. Съединяването на мъжката полова клетка (сперматозоида) със зрялата яйцеклетка след полово сношение се нарича оплождане. При полово сношение със семенната течност се изливат милиони смерматозоиди, част от които загиват още във влагалището, а другата част продължават пътя си през матката и тръбите. Обикновено срещата с яйцеклетката става в тръбата и само един смерматозоид успява да пробие външната й обвивка и да се влее в нея, т.е. да я оплоди. Оплодената яйцеклетка се връща в матката, която вече се е подготвила за развитието на зародиша. Тя е покрита с тънък слой маточна лигавица, по повърхността й се образуват нежни мъховидни израстъци, от които се формира плацентата (последък, бабино). Плацентата от четвъртия месец поема хранителната и защитната за плода функция. През нея преминават хранителните материали от майката към плода и непотребните вещества от плода към майката, а така също и някои лекарства и инфекции.

Плодът се свързва с плацентата чрез пъпна връв – кордон, дебел около един пръст и дълъг средно 50 см. При движението на плода пъпната връв може да се завие около врата му, да се завърже на възел и да стане причина за загубването (удушаването) му.

Плодът плува свободно в околоплодната течност (500-1500 мл). От какъв пол е плодът, който носи бременната жена в утробата си, е въпрос, който вълнува много семейства. Определено може да се каже, че още няма сигурен и безопасен начин за предварително определяне на пола.

Определяне на датата на раждането

Въз основа на дългогодишен опит е установено, че бременността трае 280 дни, т.е. 10 лунарни месеца по 28 дни. На практика се използва следната формула: от първия ден на последната менструация се приспадат (връщат се назад) 3 месеца и се прибавят 7 дни. Например, ако първият ден на последната редовна менструация е 20 май, предполагаемата дата на раждането е 20 май – 3 месеца = 20 февруари + 7 дни = 27 февруари. Разбира се, това е предполагаемата дата на раждане. Понякога се изчакват десетина дни за евентуална грешка. Ако раждането в тези дни не започне, бременната трябва да постъпи в клиника за обсъждане и евентуално предизвикване на раждането.

Промени в организма на бременната

Бременността е физиологично явление, което действа благоприятно, подмладяващо за жената. Признаците на бременността са: липсва на менструация, промяна на вкуса и апетита, гадене или повръщане, болезненост и напрежение в гърдите, промяна в оцветяването на гръдните зърна и около тях в кафяво, оцветяване на бялата линия на корема, виене на свят до припадане в задушна атмосфера, увеличаване обема на корема и пр. В петия месец бременната долавя движенията на плода.
Ранната бременност може да се установи чрез биологични методи – чрез инжектиране на сутришна урина на мъжка жаба или със специален тест – прегнастикон. Пробата обаче не заменя гинекологичния преглед.