Швейцарските часовници с марка Certina са прочути по света със своята надеждност, иновативност и прецизност. Компанията се е специализирала в производството на спортни модели, изработени от  висококачествени материали и оборудвани с практични технологии. С колекцията си от автоматични мъжки часовници Certina поставя нови стандарти по отношение на дизайна на спортните часовници.

Всеки от моделите, включени в серията, е оборудван с прецизни и точни швейцарски механизми ЕТА. Друго тяхно предимство е, че са снабдени с технологията Double Security (Двойна сигурност).Тя спомага за предпазването на часовниковия механизъм от негативни външни влияния, като налягане, температура, влага, удар и прах. Възниква през 1959 година и от този момент поставя нови стандарти по отношение на устойчивостта на часовниците към удар и вода.  От тогава  подсилените часовници на Certina  успешно устояват на повечето екстремни условия. Корпусите на повечето от тези модели са с кръгла форма и са изработени от неръждаема стомана или титаний.

Това не се отнася само за DS Podium Square. Голяма част от часовниците са с функции, характерни за хронографите, а всички от тях разполагат със сапфирени стъкла.Те могат да бъдат верижки от неръждаема стомана или титаний, или пък с каишки от естествена кожа или силикон.  Някои от часовниците са с тахиметрични скали. Дамската колекция от модели с автоматични механизми  се състои от три серии. Всички те са изработени от висококачествени материали и са оборудвани с най-модерни швейцарски технологии.

Дизайните им са направени в съответствие с изискванията на модерните дами и ги доближават до изяществото на бижутата. Отразяват и истинската класическа елегантност, характерна за изтънчения стил на моделите с марка Certina. Моделите от трите серии са с корпуси с кръгла форма, изработени от неръждаема стомана, с или без PVD покритие със  златист цвят или цвят розово злато. Стъклата им са  сапфирени и са устойчиви на надрасквания. Разполагат също и с популярната система Double Security (Двойна сигурност), която ги предпазва от влиянието на прах, удар или водно налягане. DS Caimano Lady, DS Podium Lady и  DS Tradition са оборудвани с изключително точни швейцарски автоматични механизми ETA.