Марката Swatch е придобила популярност с това, че предлага часовници с наистина високо швейцарско качество.  Тя непрекъснато обновява продуктовата си гама и затова продуктите й са актуални. В създаването им са включени известни дизайнери. Това в комбинация с използването на висококачествени материали ги прави неустоими за клиентите. Ръчните часовници на Swatch  са много практични и подходящи за ежедневна употреба. Същевременно са достатъчно елегантни и луксозни.

За да се наложи на пазара компанията следва принципа да предлага часовници на достъпни цена  които същевременно са и атрактивни модни аксесоари.  Моделите на компанията са предназначени за младото поколение. Те са популярни по целия свят със своята безупречна работа и високо качество. Първоначално производителят предлага свои модели на по-ниски цени, за да привлече повече клиенти. Когато набира популярност, той вече започва да предоставя и модели за по-претенциозни потребители.

Днес марката е особено популярна със сериите си Swatch Originals, Swatch Irony, Swatch Skin, Swatch Beat и Swatch Bijoux. Всяко от тях привлича различна група потребители.  Фамилията Swatch Skin включва две подфамилии Original Skin и Skin Chronograph. Swatch Beat  пък е нова колекция на компанията, пусната през 1998 година. Тя включва дигитални модели с интересни функции. Swatch Bijoux пък се появява в началото на 21 век и изразява желанието на швейцарския производител да използва в изработването на часовниците си уменията на фирми за бижута. Партнира си със Swarovski, за да предлага на клиентите си перфектната комбинация от лукс, младежки дух и уникална хармония.

През годините марката доказва, че посвещава голяма част от дейността си на младото поколение като спонсорира редица спортни състезания като Световното първенство по плажен волейбол, това по сноуборд и много други. Тя е техен официален таймкийпър. През 1979 година прави пробив в сферата на технологиите като пуска своя модел „Delirium“ – най-тънкият ръчен часовник в света. С това предизвиква сериозно японските производители на часовници. Компанията постига успех и в опитите си да възроди популярността на аналоговите часовници и осигурява на клиентите си по целия свят продукти с високо качество и иновативни технологии.

Днес компанията Swatch  предлага  богат избор от часовници, изработени от различни материали. Има колекции в свежи цветове, които със сигурност биха се харесали на младежите, защото са и в свежи цветове. Колекцията Originals  включва именно такива продукти. Серията Irony  пък съдържа часовници с корпуси, изработени от висококачествена стомана, сред които има и хронографи. Те впечатляват с изчистените си дизайни и могат да се харесат и на почитателите на по-елегантния стил. Компанията Swatch  е сравнително млада, но вече се е наложила на пазара с богато разнообразие от модели.