Всяко име си има история, дали става дума за местност, населено място, река, курорт – все от накъде се е зародила и идеята за наименованието им. Легенда за Цигов Чарк, така и не открихме, но само по себе си названието навява за древна история и многовекове. Истината за местността Цигов чарк е, че той произлиза като топоним на българския език, зародил се в Родопите планина. В момента изобилието на вили в Цигов Чарк и хотели с различна категория е предпоставило и съвременния облик на курорта. Тълкованието му значи „дефиле“ в превод от осетинско; „яма“ в превод от средноевропейско време; „пасище“ или „високопланинско пасище“, наричано още „клисура“ и произхождащо от пехлевски и партянски.

Тази местност е била известна в миналото заради дърводобива, а оттам идва и познатото днес име, интерпретирано като “Дъскорезницата на Циго”. В думата „Чарк“ се крие термина банциг или голяма машина служеща за рязане на трупи. Днес Цигов Чарк е известен благодарение на невероятна природа и страхотен планински климат.

Районът крие богато историческо наследство, а земите му са населявани от древни времена. При археологически разкопки са намерени останки от римляни, древни траки, византийци, прабългари и славяни.

Курорт Цигов Чарк е разположен в близост до Родопите, на брега на красивия баташки язовир и сред живописна местност позната като„Цигов чарк”. Той предлага множество възможности за пълен релакс, почивка и отмора.

Забързаното ежедневие, динамиката в службата, по път към дома, пазаруването и всички грижи ни изхабяват многократно и във всеки момент. В такива моменти единственият начин за презареждане на жизнените сили е далеч от целия шум, прах и изгорели газове на големия град.

Новата жизнена енергия, която дават курортите, разположени сред природата са много мотивиращи. В Цингов Чарк и най-взискателните, капризни и недоверчиви вкусове и желания могат да бъдат задоволени.
Курорт Цигов Чарк предлага няколко големи хотела, малки семейни хотелчета и частни вили.

Хотелите в Цигов Чарк са с различен брой звезди, като някой от тях са на най-високо ниво. Теса базирани на лукс и удобства в обслужването на хора от всякаква класа. Стилен интериор, луксозни условия, басейни, фитнес зали и СПА центрове са на разположение на гостите целогодишно.

В разнообразните вили на Цигов Чарк всеки може да направи резервация и в компанията на приятели или роднини да се отпусне и забавлява.

Легловата база е също на много добро положение, а забавленията са неизчерпаеми и сходни с разнообразни вкусове и предпочитания.

Инфраструктурата в региона е в процес на развитие и модернизиране, което определя бъдещите планове и проектни предложения за обновяване, разширяване и разрастване на Цигов Чарк.

Ако изпитвате и вие нужда да се откъснете от шума в големия град, да избягате от трафика и динамиката, сред огромни дози стил, спокойствие и ведра атмосфера, то хотели и вили Цигов Чарк ще се погрижат за комфорта ви.

Забравете за малко за неотложните срещи, за задълженията и всичко, което ви обременява в ежедневието. Резервирайте вашите няколко почивни дни в курорт Цигов Чарк. Дайте свобода на волята и простор на мислите и душата, потапяйки се изцяло в тази магнетична обстановка.