Преди да пристъпим към описание на различните цветни градини, имайте предвид, че те са разделени в две основни групи:

1. Цветни градини с регулирани форми.

Тази група се характеризира със строги форми и симетрия по предварително съставен план. Такива градини се срещат доста рядко по дворовете на частните къщи, защото изискват доста работа по поддръжката им. Освен това за да се постигне класическа композиция с изчистени линии основани на принципа на класицизма е доста сложно и изисква намесата на професионалист.

2. Цветни градини с нерегулирани форми.

Те са естествени, непринудени и с доста прости очертания. При тях не е необходима ежедневна поддръжка и за това са доста срещани в дворовете на хората.

Какво е бордюр?

Това са границите на цветната градина. Обикновено бордюра не трябва да е по-голям от 60 см. и за него не са необходими други материали, защото той е съставен от самите растения и често служи като завършек на цялата композиция. С помощта на такива бордюри във формата на тесни ивици цветя, може да се разделят отделни части от градината или да се оформят пътечки. Такива граници между отделните зони на цветните градини с регулирани форми се използват доста често при различните дизайнерски разработки. Бордюрът може да е съставен от лалета, нарциси, нежни теменужки петунии, невен и др, но задължително трябва да е от един вид цветя. Тава е едно от основни правила при оформяне на бордюра на цветната градина.

Малките цветни градинки в саксия или някакъв по-голям съд, които са най-често срещани по балконите на апартаментите са доста срещани и популярни. При аранжиране на цветя в малки градини, първо трябва да изберем формата и материала на саксията в която ще засадим цветята. Важно е тя дали ще бъде изработена от пластмаса, дърво или ще бъде керамична. Освен това трябва да се съобразим с нейната големина и форма (кръгла, квадратна, продълговата или някаква друга форма). Такива цветни градинки може да се видят не само по балконите, а и във вилите, селските къщи и дори в големите паркове в градовете. При избора на растения за такива цветни градини в саксии, трябва да се съобразим с размера и формата на съда в който ще ги засяваме. Така например във висока декоративна ваза прекрасно ще стоят буйни петунии, в малка саксия – теменужки, а в голям съд с формата на леген – високи декоративни храсти.

Алея.

Алеите в цветните градини не са задължително с правоъгълна форма. Те могат да бъдат кръгли, квадратни и още много други варианти в зависимост от идеята на дизайнера. Важно е да се отличава с ясни геометрични форми. Обикновено те са малко по-високо от нивото на градината и техния бордюр може да не е изработен от цветя, а от друг материал. Средната площ на една алея е 2-3 кв. м. Почвата трябва да е плодородна и да бъде изолирана от останалата част на градината. Затова границите на алеите обикновено се изработват от тротоарни плочи, тухли или други твърди материали. Тъй като алеите са с най-различни форми и видове цветя, те се използват изключително често от дизайнерите при  озеленяване на цветни градини по света.