Практичните хартиени тапети са познати, като средство за декорация и облицовка от поне 2000 години, когато древните китайци започват да ползват оцветена оризова хартия, за да украсяват стените на своите домове. От тогава красивите цветни тапети не са преставали да бъдат популярни, като единствено са се променяли цветовете и мотивите, за да отговорят на модните тенденции към момента.

С нашествието на модернизма, като стил в интериорния дизайн в края на 20 ти век, белите или едноцветни стени се налагат, като тенденция в обзавеждането на повечето домове, но днес тапети се ползват повече от всякога, заради новите материали и напредъка на технологиите, които позволяват дигитално фото принтиране, с което на преден план изпъква цяло поколение творци и дизайнери, отговорни за вида на съвременните тапети.

Днес може да отличим две модни тенденции преобладаващи в производството на тапети. Едната е завръщането на ръчно рисуваните мотиви, като декорация на самите тапети, а другата тенденция е употребата на необичайни материали за тяхното производство и украса.

Някои от най-дръзките дизайнери наложиха екстравагантни модели тапети за стена, създавайки модели с текстурни повърхности от неизползвани досега материали, като стъклени мъниста, пайети, фигурки от дървесни кори, рециклирани филмови плакати, деним и най-интересният от всички – камъкът. Влагането на необичайни суровини за декорация на стенни облицовки придава на всяко помещение по-модернистична и изразителна визия.

Тапетите, като средство за декорация ни дават най-голяма възможност да бъдем креативни и оригинални и ни позволяват да експериментираме с обзавеждането на всяко едно помещение. Този тип оригинална декорация е и една от най-евтините на пазара, поради сравнително ниските за всички видове тапети цени.

Днес преди всичко възприемаме тапетите, като изобразително изкуство, щом вече може да облепим само една от стените в дома си с тапет и по този начин да акцентираме на определена зона в дадена стая, като я направим по-разчупена и визуално по-просторна, особено ако решим да ползваме тапети с ярки и светли цветове.

Ако наистина искаме да бъдем креативни и да създадем неповторима атмосфера в една от стаите в дома си, може да облебим стената, върху която изберем да акцентираме с ярък и цветен или ръчно рисуван тапет, след което да я оградим с дървена или метална рамка, като по този начин я превърнем в огромна стенна картина.

Съвременните технологии дават нов поглед над тапетите, като възможност за облицовка и декорация и не случайно днес разполагаме с тапети за баня, фототапети, тапети за тавани и изобщо всякакви материали, десени и мотиви при модерните тапети.