Вентилаторите не се поставят случайно в компютърните системи. Те са изработени така, че да отвеждат нагорещения въздух извън системата и на негово място да набавят хладна струя. Това се налага, защото компонентите на компютрите се нагряват много при работа. Вероятно поддръжката на вентилаторите е едно от най-подценяваните задължения на собствениците. Редовното почистване и смазване може да подобри работата им, да намали шума, както и да удължи живота на много от елементите в системата.

Допълнителна грижа

Използването на вентилаторите в голям период от време води до замърсяването им заради праха, който се намира във въздуха. Ако ви се е случвало да отворите кутията на компютър, който е на няколко години, може да се изненадате от количеството на праха, който се съдържа вътре. Той често се настанява и върху другите компоненти, които съставят системата. Това води до забавяне и влошаване на качеството на работата им.

Наслояването на прах е често срещан проблем при персоналните компютри и лаптопите. Собствениците, които искат да повишат продължителността на живота на компютъра си, могат да помислят за инсталирането на специални филтри, които да подпомогнат работата на вентилаторите. Основната им цел е да филтрират въздуха, преди той да навлезе в компютърната системата. По този начин те улавят дребните частици прах и не им позволяват да забавят работата на елементите. Поставянето на филтри е препоръчително за хората, които са пушачи или тези които отглеждат домашни любимци.

Списък за пазаруване

Има няколко много прости неща, които ще ви помогнат да изведете този домашен проект до край. На първо място, както се подразбира от заглавието, трябва да се снабдите с филтри. Това може да стане както от многобройните онлайн магазини, например Викиват, така и от местата, на които се продават вентилатори и подобно оборудване. Филтрите, които искате да използвате са на съвсем достъпна цена, така че няма да бъдат неразумна инвестиция. Освен това, ще ви трябва и комплект от отвертки, който трябва да ви помогне да стигнете до вътрешността на компютърната кутия.

Първи стъпки

В началото изключете компютъра и прекъснете захранването на електрическата верига. С помощта на вече споменатата отвертка премахнете страничния капак на кутията. След това трябва да намерите къде са разположени вентилаторите. За да приложите филтрите на правилните места, трябва да премахнете вентилаторите от позициите, на които се намират. Има различни методи за закрепването им на повърхността. Някои производители използват пластмасови скоби, други прилагат метални винтове за поставянето им в точната позиция. Внимателно освободете вентилаторите. Вероятно ще се наложи да отстраните и обвивката, в която се намира тялото на вентилатора. Операцията е идентична.

Поставяне на филтрите

Самите действия за поставянето на филтрите зависят от особеностите на производителя. В традиционния случай филтърът се прилага и за да се закрепи за повърхността, се използва пластмасова подложка. Внимателно върнете вентилатора на мястото му. Проверете дали не сте прекъснали захранването му по грешка, докато сте поставяли филтрите. Не бързайте да затваряте капака на кутията. Уверете се, че е безопасно и проведете тест. Включете компютъра и проверете дали вентилаторите са в изправност. В случай, че всичко е наред, можете да изключите компютъра, за да възстановите целостта на кутията.