От 15 ноември до 1 март се изисква от закона водачите да оборудват своите превозни средства с гуми, специално предназначени за зимата. Въпреки че традиционните зимни гуми са най-популярната опция в магазините, всесезонните модели също са законни. Идентифицирани със символите слънце и снежинка, те са конструирани така, че да се използват целогодишно, дори през зимата.

За да се обозначат като такива, те трябва да отговарят на различни стандарти за безопасност. Гумите за всички сезони не са идеални за районите със сурови зими, но могат да бъдат чудесен избор за хората, живеещи на места с по-меки зими. Но надеждни ли са тези гуми и дали са добра инвестиция?

Какво точно представлява всесезонната гумата?

Според специалистите от Ogi.bg, всесезонните гуми през последните години са увеличили популярността си, те не са идеални за всички. Дори ако са идентифицирани с иконата на снежинка, удостоверяваща, че са преминали всички задължителни тестове за безопасност, остава фактът, че те не са специално изработени за зимата.

Всесезонните гуми са по-твърди от зимните, което намалява сцеплението им върху лед. Що се отнася до шарката на протектора им, тя е по-малко агресивна, което осигурява по-лошо сцепление в снега. Всъщност, експертите в областта твърдят, че повечето всесезонни модели предлагат едва 10% повече сцепление от конвенционалните летни гуми. И тъй като съставът на протектора не е специално предназначен за горещо време, през лятото той се износва много по-бързо.

Казано по-просто, всесезонните гуми осигуряват достойно представяне през цялата година, но определено не издържат в тежки зимни условия.

Защо да изберем всесезонни гуми?

Най-общо казано, хората се спират на тях, за да се избегне монтажа и демонтажа на зимни и летни модели. Някои смятат, че зимните гуми са ненужни, защото живеят в район, където рядко вали сняг. Други просто не искат да инвестират в такива. Но всъщност, където и да живеете, има три важни неща, които трябва да се имат предвид при избора им: Вашия пробег, навици на шофиране и зимните условия в региона Ви.

За кого са предназначени всесезонните гуми?

Те очевидно не са подходящи за всеки! Ако карате автомобила си от време на време или ако можете да останете вкъщи, когато зимните условия са твърде опасни, гумите за всички сезони могат да бъдат добър вариант за Вас. Освен това, ако живеете в градска зона, в която не се задържа много сняг, и не се налага да шофирате много, можете да се спрете на такъв вариант. Така няма да се налага да инвестирате в зимни модели и ще спестите от смяна на гумите два пъти годишно!

За статията:
Добър избор ли са всесезонните гуми?
Заглавие:
Добър избор ли са всесезонните гуми?
Описание:
От 15 ноември до 1 март се изисква от закона водачите да оборудват своите превозни средства със зимни гуми, специално предназначени за зимата.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: